Evropa će ove zime (verovatno) imati struje

08.11.2022

09:49

0

Neprekidno snabdevanje strujom će ove zime biti izazov ali je malo verovatno da električne energije neće biti i pored velikog broja prepreka

Evropa će ove zime (verovatno) imati struje
Trafo - Copyright Profimedia

Bezbednost snabdevanja strujom tokom ove zime biće izazov, ali malo je verovatno da će biti nestašica struja ili isključenja, ističe kompanija „Ostrijan pauer grid“ (Austrian Power Grid, APG), koja upravlja elektromrežom Austrije.

Ministarka energije Leonore Gevesler naglašava da u realističkom scenariju neće doći niti jednog sata do smanjene pokrivenosti strujom, odnosno situacije u kojoj bi bilo manje struje nego što je potražnja.

Gevesler je ukazala da bi tek pod još težim okolnostima moglo biti premalo struje, ali i smanjena pokrivenost ne znači da će doći do nestanka struje.

Prema njenim rečima, potrebno je samo ciljano smanjiti potrošnju.

U kritičnom scenariju Austrija bi mogla biti suočena sa 479 sati umanjene pokrivenosti strujom, a u najkritičnijem scenariju do 815 sati.

- Ta dva scenarija, na osnovu trenutnog stanja, imaju veoma male izglede da uslede tokom predstojeće zime - ukazuje APG.

APG je sproveo stres-test elektromreže Austrije i došao do zaključka da ni u jednom scenariju u Austriji nema povećanog rizika od „zamračenja“ (blekauta), preneo je direktor tehnike APG Gerhard Kristiner.

Rekao je da je energetska situacija pod tenzijom, zbog čega je sproveden stres-test sa fokusom na zimu. Gas, kaže, ima ključnu ulogu u bezbednosti snabdevanja. Objasnio je da se 18 odsto potreba struje u Evropi ove zime pokriva proizvodnjom iz elektrana na gas.

- Zato se ne može odustati od gasa u proizvodnji struje. To znači da jedna trećina raspoloživih uskladištenih kapaciteta gasa moraju biti namenjeni za proizvodnju struje. Oko 27 odsto potreba struje tokom zime Evropa će pokriti iz nuklearnih elektrana - dodao je Kristiner.

Ako Nemci i Francuzi ne budu imali problema...

Austrija svoje potrebe struje tokom zime će pokriti za 16 odsto iz uvoza, 22 odsto proizvodnjom u domaćim elektranama na gas, a ostalih 62 procenata iz hidroelektrana, vetroparkova, solarnih postrojenja i biomase.

Kristiner je ukazao da najveći proizvođač "nuklearne" struje u Evropi, Francuska, trenutno od svojih kapaciteta od 61 gigavat sati ima na raspolaganju nešto ispod 30 gigavatsati.

On kaže da se polazi od toga da će tokom zime oko 40 gigavatsati biti raspoloživo preko nuklearnih elektrana u Francuskoj.

U Nemačkoj, ističe, postoji opasnost da zbog niskog vodostaja reka tokom zime neće biti moguće transportovati ugalj do elektrana.

Imajući u vidu sve ove činjenice APG je analizirao tri moguća scenarija, objasnio je Kristine.

Najverovatniji scenario polazi od toga da neće biti problema sa snabdevanje ugljem u Nemačkoj i da neće biti povećan potrošnje struje, kao ni ograničenja gasa za proizvodnju struje.

U tom scenariju potražnja struje bi bila pokrivena u svakom trenutku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike