Stvarne vlasnike krije još 10 odsto firmi: APR podnosi prijave

03.11.2022

10:29

0

Zakonsku obavezu da prijavi krajnje, stvarne, vlasnike do sada ispunilo oko 152.000 kompanija

Stvarne vlasnike krije još 10 odsto firmi: APR podnosi prijave
Milan Lučić, direktor APR - Copyright Promo/24sedam/APR

Do sada je u Srbiji oko 152.000 kompanija ispunilo obavezu da prijavi stvarne vlasnike i upravljačku strukturu, što je 89 odsto pravnih lica evidentiranih u centralnom registru APR, istakao je direktor Agencije za privredne registre, Milan Lučić.

- Obaveza APR-a je da podnosi prekršajne prijave protiv obveznika, odnosno zastupnika, ako tu obavezu nisu do sada izvršili - rekao je Lučić.

Evidencija je zasnovana na zakonu koji obavezuje evidentiranje stvarnih vlasnika za sve forme privrednih društava, osim javnih akcionarskih društava, zadruga, ogranaka stranih privrednih društava, udruženja i poslovnih udruženja, ustanova, kao i stranih predstavništava.

- Svi imaju obavezu da u roku do 15 dana evidentiraju stvarne vlasnike, a ako dođe do promene vlasničke ili upravljačke strukture, dužni su da prijave i te promene - rekao je Lučić za Tanjug.

Istakao je da je uspostavljanjem ove elektronske evidencije Srbija napravila značajan iskorak, jer evidencija ima dvojaku ulogu. Prvo da poboljša transparentnost u poslovnom svetu, kako bi svako zainteresovan mogao na sajtu APR da proveri stvarne vlasnike, a drugo da organima kontrole države, kao što su Poreska uprava, MUP, Uprava za sprečavanje pranje novca, tužilaštvo i Narodna banka Srbije omogući da iz svog delokruga rada u domenu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma što efikasnije deluju.

Menja se definicija "stvarnog vlasnika"

On je naveo da je u toku izrada izmena zakona kojim će ova materija biti dodatno regulisana, a koji će biti usklađen sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za borbu protiv pranja novca od 2022. do 2024. godine i naglasio da je u nacrtu dosta novina, pre svega, u pogledu definicije pojma stvarni vlasnik.

- U prethodnom periodu smo bili svedoci da su određena pravna lica u javnost iznosila detalje o tome da su neka fizička lica davala ogromne novčane pozajmice, gotovo altruistički, da bi pomogla rad tog pravnog lica. Smernice međunarodnih organizacija kažu da se ta fizička lica moraju evidentirati, jer skoro po pravilu, iako ih nigde nema u organizacionoj strukturi pravnog lica, imaju odlučujući uticaj na donošenje odluka u tom pravnom licu - najavio je Lučić.

Dodao je da je do sada obveznik upisivao podatke o pravom vlasniku samo u evidenciju i potvrđivao to kvalifikovanim sertifikatom, dok je dokumentaciju iz koje se vidi zbog čega je konkretno fizičko lice upisano kao stvarni vlasnik imao obavezu da drži u svojim poslovnim knjigama u svom poslovnom prostoru i da je da na uvid organima kontrole.

- U ovom Nacrtu zakona predviđeno je da će svi obveznici biti dužni da tu dokumentaciju dostave na centralnu evidenciju portala APR i da ona ne bude dostupna široj javnosti, već samo organima kontrole koji tako mogu vrlo lako da ih koriste i još brže identifikuju eventualne pretnje našem poslovnom ambijentu - rekao je Lučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike