Georgieva: Moramo učiniti više na suzbijanju ekonomskih posledica krize, posebno u Africi

12.10.2020

15:52 >> 16:00

0

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila na sve veće posledice kovida 19 po privredni razvoj

Georgieva: Moramo učiniti više na suzbijanju ekonomskih posledica krize, posebno u Africi
Copyright Kristalina Georgieva; AP Photo/Jens Meyer, File

Međunarodna zajednica mora da učini više na suzbijanju ekonomskih posledica krize Kovid-19, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

– Nastavićemo da insistiramo da se dejstvuje još više. Molila bih takođe za više bespovratnih sredstava afričkim zemljama – rekla je Georgieva tokom onlajn samita posvećenog Africi u organizaciji Fajnenšel Tajmsa.

Šefica MMF-a je ocenila da Svetska banka ima kapacitete za dodelu bespovratnih sredstava, pa bi možda mogla da se angažuje više, a dodala je i da bilateralni donatori mogu da učine više u tom pogledu, preneo je Rojters.

Georgieva je navela da se Fond zalaže za prebacivanje više postojećih Specijalnih prava vučenja (SDR) zemljama kojima je najpotrebnija podrška i da je “veoma posvećen” pronalaženju “načina iskorak” država poput Zambije, kojima je sada potrebno da restrukturiraju svoje dugove.

Ona je, prema Rojtersu, bila uzdržana po pitanju korišćenja zlatnih rezervi za prevazilaženje ekonomskih posledica korona krize.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike