Imali smo rast privrede i u trećem kvartalu ove godine

31.10.2022

11:33

0

Promet robe u trgovini na malo u septembru ove godine bio je u tekućim cenama veći za 23,4 odsto

Imali smo rast privrede i u trećem kvartalu ove godine
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 1,1 procenta u odnosu na isto tromesečje prošle godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Obračun BDP za treći kvartal, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 30. novembra 2022. godine.

Takođe, kako je objavio RZS, promet robe u trgovini na malo u septembru ove godine bio je u tekućim cenama veći za 23,4 odsto, a u stalnim cenama za 5,2 odsto u odnosu septembar 2021. godine. Kada se uporedi devet meseci ove sa istim periodom prošle godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 22,6 odsto, a u stalnim cenama za 7,1 odsto.

Pad industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji, s druge strane, opala je u septembru za 0,3 posto u odnosu na isti mesec 2021, a u odnosu na prosek u prošloj godini je porasla za 1,9 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-septembar 2022. godine, industrijska proizvodnja je bila za 1,9 odsto veća nego u istom lanjskom periodu. Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u septembru porasla u odnosu na avgust za jedan procenat, pri čemu je prerađivačka industrija povećana za 0,2 posto.

Posmatrano po sektorima, u septembru je na godišnjem nivou u rudarstvu ostvaren rast od 1,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 0,6 odsto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostao na istom nivou.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda je porasla za 15,8 procenata u odnosu na septembar prošle godine, a proizvodnja energije za 0,1 posto, dok je pad zabeležen u proizvodnji: netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 0,6 procenata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike