Manje nemačkih kompanija se oseća ugroženo nego tokom pandemije

31.10.2022

10:49

0

Anketa je sprovedena od 4. do 24. oktobra, a u njoj je učestvovalo oko 7.000 kompanija

Manje nemačkih kompanija se oseća ugroženo nego tokom pandemije
Mikropreduzeća se osećaju najmanje sigurno - Copyright Pixabay/Ekkasit Chaingam

Daleko manje nemačkih preduzeća ocenjuje da je njihov opstanak ugrožen sada nego na vrhuncu pandemije kovid-19, prema rezultatima istraživanja ekonomskog instituta IFO objavljenim danas.

Anketa sprovedena od 4. do 24. oktobra, u kojoj je učestvovalo oko 7.000 kompanija, pokazala je da 7,5 posto njih smatra da je njihov ekonomski opstanak ugrožen.

Glavni problem - inflacija

- Na vrhuncu pandemije ta cifra je bila mnogo veća, čak 21,8 odsto. Kompanije su se pokazale kao veoma snažne iako su suočene s naglim ekonomskim usporavanjem - naveo je Klaus Volrabe, šef sektora za istraživanja u IFO-u, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

On je dodao da je u sektoru maloprodaje 11,6 odsto kompanija reklo da aktuelna situacija ugrožava njihov opstanak.

- Trenutna stopa inflacije je glavni problem za trgovce na malo - ističe Volrabe.

Potrošačke cene u Nemačkoj, prema harmonizovanom indeksu Evropske unije koji omogućava poređenje s drugim članicama bloka, porasle su u oktobru za 11,6 odsto na godišnjem nivou i za 1,1 procenat u odnosu na septembar, pokazali su u petak preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku, Destatis.

Među uslužnim preduzećima, udeo onih koja strahuju za svoj opstanak opao je sa 9,3 odsto na 7,7 posto. Najzabrinutija su mikropreduzeća i samozaposleni, kao i hotelijeri. Kompanije u IT i sektoru nekretnina ne strahuju za opstanak.

Tekstilci i metalci najzabrinutiji

U proizvodnim delatnostima, sedam posto kompanija se plaši da neće preživeti naspram 4,9 procenata u prethodnom, aprilskom istraživanju.

Situacija je i dalje teška u brojnim preduzećima u tekstilnoj industriji (33,6 odsto) i štamparijama (18,6 odsto). Takođe je porasla zabrinutost za opstanak u metalskoj industriji.

- Rast cena energije doveo je do blagog povećanja straha za preživljavanje, posebno u energetski intenzivnim industrijama. Ipak, knjige narudžbina u proizvodnom sektoru su ostale pune - navodi Volrabe.

Prema podacima Destatisa, broj većih kompanija koje su osnovane u periodu januar-avgust 2022. pao je za 6,6 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. S druge strane, broj novoosnovanih malih preduzeća povećan je za 5,6 procenata u odnosu na uporedni period 2021. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike