Energetska kriza zaustavila ekspanziju francuske industrije

10.10.2022

15:02

0

Razlozi su sve veća neizvesnost i rast cena energije, navodi anketa centralne banke Francuske

Energetska kriza zaustavila ekspanziju francuske industrije
Ilustracija - Copyright Profimedija/Ilustracija

Ekspanzija francuske industrijske aktivnosti zaustavila se zbog sve veće neizvesnosti i rasta cena energije, navodi se u mesečnom poslovnom istraživanju Banke Francuske.

Anketa centralne banke, u kojoj je učestvovalo oko 8.500 firmi, pokazala je stabilizaciju u septembru umesto blagog povećanja, kako se ranije očekivalo. Poslovni lideri u industriji predviđaju novu stagnaciju u oktobru, a takođe su izvestili o daljem pogoršanju svojih gotovinskih pozicija usled rastućih troškova energije.

Dok je slika za usluge optimističnija, stopa povećanja aktivnosti će se usporiti ovog meseca, navodi se u istraživanju. Banka Francuske smanjila je procenu ekonomskog rasta za treći kvartal na 0,25 odsto sa 0,3 odsto.

- Usluge se i dalje dobro opiru, pa čak i rastu u septembru, a verovatno i u oktobru - rekao je Fransis Vileroj de Galhau u intervjuu za radio France Culture. - Međutim, industrija počinje da pati, a to je fenomen koji je pomalo nov i koji, nažalost, nije mnogo iznenađujući, jer je povezan sa snažnim porastom računa za energiju.

Francuska ekonomija je pokazivala veću otpornost na početku jeseni, nakon snažnog rasta u drugom kvartalu. Ali produženi rast cena energije opterećuje fabrike i testira granice vladinih mera za ublažavanje viših troškova. Statistička agencija Insee saopštila je prošle nedelje da očekuje da će ekonomski rast izbledeti na nulu u poslednjem kvartalu.

Vileroj je ostao pri prognozi banke za rast od 2,6 odsto ove godine, nakon čega će uslediti "jasno usporavanje" sledeće godine. On je ponovio procenjeni raspon banke za 2023. između kontrakcije od 0,5 odsto i ekspanzije od 0,8 odsto, navodeći "veliku neizvesnost". Izgledi pretpostavljaju stabilan četvrti kvartal ove godine.

Stradajući sektori

Mera neizvesnosti centralne banke zasnovana na analizi pisanih odgovora ponovo je porasla u septembru, pri čemu su preduzetnici naveli zabrinutost, posebno u pogledu energije.

- Neizvesnost raste veoma snažno na strani industrije - rekao je Vileroj. - Oni ne znaju koliko će njihova energija koštati, a u nekim slučajevima čak ne znaju ni da li će biti dostupna. Postoje tenzije u tokovima novca među industrijskim firmama.

Sektori kao što su hemikalije i čelik, koji troše najviše energije, najviše pate, dodao je on.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike