Sutra počinju pregovori sa MMF-om o aranžmanu

19.10.2022

11:47

0

Ovu posetu krajem prošlog meseca najavio je ministar finansija Siniša Mali

Sutra počinju pregovori sa MMF-om o aranžmanu
Međunarodni monetarni fond - Copyright Profimedia

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sutra dolazi u Beograd, da bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarali o budućim načinima saradnje, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Ovu posetu krajem prošlog meseca najavio je ministar finansija Siniša Mali, koji je rekao da sadašnji aranžman sa MMF-om ističe u januaru sledeće godine, a da jedna od tema razgovora može biti "stend baj" aranžman", zbog situacije u svetu.

- To bi bila dodatna doza sigurnosti, i za strane investicije. Mogli bi povući neka sredstva MMF-a mnogo povoljnija nego što su sada u svetu, zbog krize - istakao je Mali.

On je objasnio da država trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra, ali da mora da ima dovoljno novca na računu, zbog krize nastale ratom u Ukrajini i poskupljenja energenata.

- Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom - rekao je Mali.

On je naglasio da je javni dug Srbije danas 31,5 milijardi evra, i ispod je 53 odsto BDP-a, ali je dodao kako naš BDP vredi 60,2 milijarde i krajem godine će biti "najveći u istoriji".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike