Zabrana izvoza gasa: Vlada spustila rampu do 31. oktobra

17.10.2022

09:23

0

Vlada Srbije donela je danas Odluku o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa koja će važiti do 31. oktobra ove godine

Zabrana izvoza gasa: Vlada spustila rampu do 31. oktobra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Vlada Srbije zabranila je izvoz prirodnog gasa „kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta i sprečila moguća šteta po privredu i građane“.

Odluka je doneta s ciljem sprečavanja pretnje od kritične nestašice prirodnog gasa prouzrokovane poremećajem na globalnom tržištu energenata, saopšteno je posle sednice Vlade.

Ova mera je doneta preventivno jer se iz Srbije gas nije izvozio već u nju ruski gas uvozi kroz gasovode Balkanski tok sa juga i preko Ukrajine i Mađarske, sa severa.

Prema navodima iz Vlade, Srbija trenutno u zakupljenom skaldištu u Mađarskoj ima 380 miliona kubika gasa a u domaćem skladištu koje je u suvlasništvu sa "Gaspromom" u Banatskom Dvoru, 290 miliona kubnih metara našeg gasa.

To su dovoljne koliine za dva meseca potrošnje, ukoliko bi došlo do prekida redovnog dotoka. Dnevno može da se iz rezervi povlači šest miliona kubika iz Mađarske i četiri miliona iz Banatskog Dvora, rekao je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike