Građani u panici pred zimu: Kupuju se grejalice, inverter klime, ali i agregati

16.10.2022

08:38

0

Tražnja je skočila drastično, a najviše za uljanim radijatorima, za koje kupci veruju da su najbolji odnos cene i kvaliteta

Građani u panici pred zimu: Kupuju se grejalice, inverter klime, ali i agregati
Grejalica 1 - Copyright Profimedia

Odlaganje grejne sezone građane je nateralo da obezbede sopstvena grejna tela. Potražnja je velika, a cene veće nego lane za najmanje 10 odsto.

U nabavku je krenuo svako po svojim mogućnostima. Najjeftinije grejalice mogu da se kupe za oko 1.700 dinara, dok za inverter klime treba izdvojiti najmanje 300, a u proseku najčešće 500 evra. Trgovci kažu da je od septembra skočila potražnja, a naročito otkako su počele spekulacije o pomeranju grejanja, pišu "Večernje novosti."

-Od juče imamo stotine poziva i narudžbina radijatora, grejalica, peći, naročito u Beogradu koji je uglavnom oslonjen na centralno grejanje, pa građani gledaju kako da preduprede dane do početka rada toplana -  rekao je operater u većem trgovinsikom lancu tehnike.

-Tražnja je skočila drastično, a najviše za uljanim radijatorima, za koje kupci veruju da su najbolji odnos cene i kvaliteta. Koštaju od 5.500 do 19.000 dinara. Obične grejalice koje izduvavaju su od 1.700, pa idu do 15.000 dinara. Kao i sva ostala tehnika i ovi proizvodi namenjeni zagrevanju prostorija su skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Šta je najisplativije?
Profimedia
 

 

Kada je efikasnost, ali i potrošnja u pitanju, elektrotehničari najviše hvale inverter klime. Možda su u startu veća investicija, ali tvrde, isplativija na duže staze.

-Stan od 65 kvadrata se, ako je tokom zimskih meseci inverter klima neprestano uključena, može grejati za 6.000 do 7.000 mesečno", kaže elektrotehničar Milan Bojičić. "U toku dana dok ukućani nisu u stanu, može da se podesi na 17 stepeni, a uveče kada se svi skupe na 22 do 23 stepena i to je sada najisplativija varijanta. Ubedljivo najlošije su kvarcne peći, kaloriferi i uljani radojatori koji mnogo troše struju, a imaju malu moć grejanja".

Najjeftinije inverter klime koje se mogu naći na tržištu su oko 35.000 dinara do 90.000 dinara.

Postoje i mermerni grejna tela koja rade na principu TA peći, a cena im je od 120 do 140 evra.

-Posle klime, najisplativije su TA peći i ovi mermerni grejači, koji akumuliraju i emituju toplotu -  kaže Bojičić. -Problem je jedino ako se dogodi da sada zbog odlaganja grejanja svi u zgradi uključe razne grejalice na struju. Nema sumnje da će doći do ozbiljnih kvartova u trafostanicama, jer nisu projektovane za grejanje na struju.

I agregati traženi

Ne strahuju građani samo od hladnih radijatora. Mnogi su sumnjičavi i koliko će narednih meseci biti stabilno snabdevanje strujom, pa su rešili da se osiguraju agregatom. Njime mora oprezno da se rukuje, radi na benzin i ne sme da se drži u zatvorenom.

-Veoma mnogo se prodaju agregati - rečeno je u jednoj radnji u Subotici, kako pišu Novosti. "Najviše se prodaju oni od 3,5 kilovata koji su pogodni za domaćinstva. Oni koštaju oko 70.000 dinara i na njih može da se poveže svetlo, frižider, manje grejalice. Ne može šporet. Prodavali smo i one veće od 10 kilovata, koji koštaju od 300.000 do 400.000 dinara".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike