Kako ćemo raditi sutra: Šta nam sve donosi 4.0 revolucija

01.10.2022

12:43

0

Autor: 24sedam

Kakve sve promene na tržištu rada donosi nova tehnološka revolucija pokazano na 4.0 FEST-u u Beogradu

Kako ćemo raditi sutra: Šta nam sve donosi 4.0 revolucija
03publika - Copyright PRomo: 4.0 FEST/Igor Timčenko

Kako će izgledati budućnost poslovanja u eri ubrzane digitalizacije i ekspanziji veštačke inteligencije, da li će nas uskoro lečiti samo onlajn lekari ili čak roboti, sledi li nam hrana sa štampača? Koja su to zanimanja novog doba? Kako se uspešno školovati za digitalno preduzetništvo? Ovo su bile neke od tema četvrtog 4.0 FEST-a, prvog festivala posvećenog promenama na tržištu rada nastalim pod uticajem razvoja Industrije 4.0, održanog 30. septembra u Dorćol Placu u Beogradu.

- Veštačka inteligencija neće zameniti radnike nego neradnike, posla ima i posla će biti, ali mora da se radi. Nisam pristalica kurseva koji obećavaju da ćete za dva meseca postati ekspert, ali važno je da se stalno obrazujemo i konstantno pratimo tržište – rekla je Milica Jovanović, izvršni direktor za Evropu i Afriku u ICS LLC.

PRomo: 4.0 FEST/Igor Timčenko
 

Na festivalu, koji se bavi promocijom digitalnih veština i zanimanja u okviru Industrije 4.0 predstavljene su i brojne mogućnosti koje ova tehnološka revolucija otvara za razvoj inovacionog preduzetništva.

Test lične tehnološke budućnosti

Tokom 4.0 FEST-a predstavljen i 4.0 kompas, onlajn aplikacija koja rešavanjem testa korisnike usmerava ka određenoj vrsti preduzetničkih delatnosti u okviru Industrije 4.0.

Žene u svetu digitalnog

Pored promena koje donosi Industrija 4.0, ovogodišnji festival bio je posvećen i promociji inovativnih ženskih preduzetničkih inicijativa, ženskog inovacionog preduzetništva i ženskih zanimanja u svetu digitalnog poslovanja. Na tri panela učestovali su lideri različitih industrija, od prava, finansija, IT tehnologija, sporta, medicine do marketinga, blogovanja i pisanja. Oni su posetiocima festivala preneli svoja iskustva, dali savete za uspešno poslovanje, ukazali na neophodnu digitalnu pismenost i veštine i predstavili su svoja viđenja budućnosti digitalnog sveta.

To je inovativni softver, AI upitnik, koji je razvijen saradnjom nekoliko instituta i univerzitetskih profesora, menadžera uspešnih kompanija, preduzetnika i predstavnika nevladinog sektora.

Po rešavanju testa korisnik dobija odgovor na pitanje "Gde je moje mesto u Industriji 4.0," odnosno kojim zanimanjima u okviru grana privrede koje obuhvata 4.0 može da se bavi.

Nadgradnja aplikacije predstavila je primere ženskih preduzetničkih inicijativa u okviru ove industrije kao primere dobre prakse, a sami tekstovi, rešenja i pitanja u okviru aplikacije prilagođeni su profesionalnom razvoju svakog pojedinca.

- Cilj aplikacije je da mladima omogućimo širu sliku prilikom izbora budućeg obrazovanja i karijere, ali i da podstaknemo i one starije na prekvalifikaciju, usavršavanje i moguću promenu posla - rekla je Andrijana Sajko, jedan od kreatora 4.0 FEST-a.

Ona je istakla da je 4.0 FEST platforma je jedinstvena web platforma koja objedinjuje sve informacije vezane za budućnost tržišta rada u okviru Industrije 4.0. Platforma donosi informativne stručne tekstove, aplikaciju 4.0 КOMPAS, edukativne video-spotove i intervjue sa rukovodiocima različitih korporacija, asocijacija i javnih ustanova, kao i uspešnim preduzetnicima na temu budućnosti poslovanja u okviru Industrije 4.0.

Pomoću konzole za virtuelnu realnost svi gosti 4.0 FEST- a, koji se održava pod pokroviteljstvom kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, mogli su da posete virtuelni festivalski prostor.

Ovaj prostor biće dostupan i u buduće u okviru 40compass.rs platforme, pa će publika moći da ga poseti nezavisno od mesta na kom se nalazi. Tokom revijalnog dela 4.0 FESTA posetioci su imali priliku da se zabave uz DJ performans i nastup benda Mutanti.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike