Aluminijum otišao u nebo: Cena skočila nakon vesti o zabrani ruskog metala

30.09.2022

07:40

0

Autor: 24sedam

Industrijski metali prete novim talasom poskupljenja sirovina nakon što sed pronela vest da Londonska berza metala (LME) razmatra zabranu prodaje roba iz Rusije

Aluminijum otišao u nebo: Cena skočila nakon vesti o zabrani ruskog metala
warehouse-g1457c2e19_1920 - Copyright Pixabay

Robne berze u svetu vraćaju se na panično podešavanje iz februara i marta, kada su cene dostigle rekordne nivoe iz istog razloga kao i danas – straha od nestanka ruske robne sa organizovanog tržišta.

U međuvremenu su cene dosta pale, za neke sirovine i ispod pređašnjih nivoa ali sad se panika ponovo javlja. Ovoga puta je šampion u skoku cene aluminijum, kome je cena fjučersa na Londonskoj berzi metala (LME) skočila rekordnih 8,5 odsto.

Screenshot: markets.businessinsider.com
 

 

Ovakav skok cene izazvala je est Blumberga da LME planira da zabrani prodaju metala iz Rusije. Metal koji se naširoko koristi u industriji je reagovao cenom i skočio na 2.305 dolara za tonu u samo jednom danu, dok su velike skokove imali i nikl (pet odsto) i cink (četiri odsto).

Metali su inače imali silazni trend cene, zbog straha od manje tražnje, ali onda je tržište zatalasano „spolja“.

Blumberg izveštava da LME planira da pokrene diskusiju o tome pod kojim uslovima bi moglo da se blokira nova isporuka ruskih metala kroz njenu mrežu.

Takva zabrana bi imala velike posledice po svetsko tržište metala ali i po samu Rusiju, koja je glavni snabdevač sveta aluminijumom, niklom i veliki snabdevač prerađenim bakrom.

Berza je ranije izjavila da nema planove da pokrene bilo kakvu akciju van toga što donose sankcije EU i SAD prema Rusiji zbog rata u Ukrajini. Od dejstava tih sankcija su bili pošteđeni metali, pa su veliki ruski proizvođači, kao što su „Rusal“ za aluminijum i „Norilsk nikel“ za nikl ostali nedirnuti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike