Mihajlovićeva: Žene najpodložnije siromaštvu

17.10.2020

08:58 >> 10:58

0

Mihajlovićeva: Žene najpodložnije siromaštvu
Copyright Zorana Mihajlović, Vlada Srbije

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da je kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno uticala i na nejednakosti koje postoje između muškaraca i žena u pogledu ekonomske i socijalne dobrobiti.

– Žene su najveća marginalizovana grupa na svetu i spadaju među najranjivije kategorije, što ih svrstava u red najpodložnijih siromaštvu. Posebno ako govorimo o ženama na selu, samohranim majkama, ženama sa invaliditetom ili Romkinjama. Ako želimo da se razvijamo u moderno društvo moramo više raditi na uklanjanju izvora nesloboda, a to su siromaštvo, diskriminacija i stereotipi – izjavila je ona, navodi se u saopštenju pres službe.

Mihajlović ukazuje da su žene dvostruko više opterećene neplaćenim poslovima brige o domaćinstvu, deci i starima, što ne ostavlja vreme da budu konkurentnije na tržištu rada i da se ekonomski osnažuju.

– Samo uz jednake mogućnosti da se i žene uključe u politički, ekonomski, kulturni, društveni život zemlje mi možemo da napredujemo – poručila je Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike