Šta nam je poručio MMF: Rast privrede čak pet odsto

17.10.2020

19:35 >> 20:24

0

Autor: S. Gavrić

Budžet za 2021. godinu treba da nastavi da podržava ekonomski oporavak, uz istovremeno očuvanje održivosti duga, ali i brže sprovođenje strukturnih reform

Šta nam je poručio MMF: Rast privrede čak pet odsto
Gerd Altmann/Pixabay

MMF je završio petu reviziju aranžmana sa Srbijom, a u zaključnom izveštaju istakao da se sve odvijalo prema planu, da se ekonomija Srbije oporavlja i da će pad BDP-a na kraju 2020. biti manji od prethodne prognoze, a sledeće godine u plusu, i to čak pet odsto.

– Realizacija programa se generalno odvijala prema planu, a ekonomska aktivnost se oporavlja nakon naglog pada u drugom kvartalu 2020. godine izazvanog pandemijom kovid 19. Monetarne i finansijske mere i veliki fiskalni paket koji su uvedeni kao odgovor na krizu odigrali su ključnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške ekonomiji – rekao je Jan Kes Martejn, vođa tima MMF-a.

Kako je istakao, očekuje se da će BDP zabeležiti realan pad od 1,5 odsto u 2020. godini, a zatim porast od pet procenata u 2021. godini.

Inflacija niska, banke stabilne

– Ove projekcije se zasnivaju i na najnovijim podacima koji ukazuju na oporavak koji je brži od ranije očekivanog i njima se ažuriraju projekcije objavljene u izveštaju Svetska ekonomska prognoza MMF-a 13. oktobra – naveo je Martejn, ali i dodao da je takva prognoza i dalje vrlo neizvesna zbog nepredvidljivog uticaja kretanja epidemije i posledičnih nepovoljnih efekata na ekonomiju Srbije i njenih trgovinskih partnera.

Sastanci sa MMF-om održani su putem video linka, a poslednji je prošle nedelje vodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Tanjug

Što se tiče inflacije, ocenjuje on, i dalje je niska i očekuje se da će se u 2021. zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS. Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan.

– Poreski prihodi su premašili očekivanja u vreme četvrte revizije, ali će rashodi biti veći s obzirom na to da su fiskalne mere produžene i da će se realizacija javnih investicija ubrzati u poslednjem kvartalu ove godine. U tom kontekstu, očekuje se da će ukupni fiskalni deficit biti ispod devet odsto BDP-a u 2020. godini i da će se javni dug zadržati na nivou ispod 60 odsto BDP-a – istakao je Martejn.

Tim MMF-a je postigao dogovor sa vlastima Srbije i o ključnim parametrima budžeta za 2021. godinu. Kako je naglašeno, budžet treba da postigne ravnotežu između podrške ekonomskom oporavku i održavanja fiskalne odgovornosti.

Rast penzija po švajcarskoj formuli

– U kontekstu aktuelnog oporavka ekonomske aktivnosti, za budžet koji je trenutno u fazi pripreme bilo bi prikladno smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto BDP-a, čime bi se obezbedio dalji pad udela javnog duga u BDP-u. U okviru ovog budžetskog prostora, povećanje javnih investicija, uključujući zelene investicije, ne samo da će podržati oporavak, već će podstaći i potencijalni rast – kaže šef Misije MMF-a za Srbiju.

Kako bi se za to otvorio prostor, dodaje on, važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održivije nivoe, nakon porasta u poslednje tri godine.

Dobra vest za najstarije sugrađane; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Stoga u 2021. povećanja zarada u javnom sektoru treba da budu ograničena. Povećanja penzija treba da prate dogovorenu švajcarsku formulu, a dodatna ad-hok povećanja ili isplate treba izbegavati – naveo je Martejn.

– Nakon određenih kašnjenja zbog pandemije, sprovođenje strukturnih reformi treba da se ubrza kako bi se obezbedio snažan i stabilan rast u srednjoročnom periodu. Potrebni su kontinuirani napori u pravcu jačanja poreske administracije, upravljanja javnim investicijama, kao i praćenja i upravljanja fiskalnim rizicima. Reforme okvira zarada i zapošljavanja u javnom sektoru, koje u znatnoj meri kasne, treba da se privedu kraju – rekao je Martejn.

On je ukazao i na to da su unapređenje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima, uključujući EPS, kao i razvoj tržišta kapitala u Srbiji i dalje od presudnog značaja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti