Da li ekspres lonac štedi vaš novac? Stručnjak otkriva kako funkcioniše ova posuda koje se plaše mnoge domaćice

08.09.2022

12:52

0

Štednja u kuhinji je samo jedna od predloženih mera

Da li ekspres lonac štedi vaš novac? Stručnjak otkriva kako funkcioniše ova posuda koje se plaše mnoge domaćice
ekspres lonac profimedia-0324189562 - Copyright Profimedia

U jeku energetske krize i poskupljenja sa svih strana stižu nam saveti za štednju. Vlada Republike Srbije i Ministartsvo energetike je dalo preporuku za štednju električne energije građanima Srbije u cilju da se izbegnu restrikcije u zimskom periodu. Jedna od predloženih mera je ušteda u kuhinji, a predlog koji je zainteresovao mnoge domaćice je korišćenje ekspres lonca.

Može li ekspres lonac zaista da pomogne da ne "prošištimo" kada nam stigne račun za struju i kako uopšte on funkcioniše, za Internet portal RTS-a objašnjava novinar i fizičar Slobodan Bubnjević.

Na Zapadu će češće za ekspres lonac reći "kuvalo pod pritiskom", ali kako god se zvao i kako god da je dizajniran, ono što ekspres-lonac čini ekspres loncem je to što može hermetički da se zatvori, tako da se zapremina ne menja tokom kuvanja.

No, da bismo razumeli osnovnu ideju ekspres lonca treba da se podsetimo jedne lekcije iz termodinamike. Naime, pri opisivanju idealnog gasa, fizičari koriste jednu formulu koja povezuje pritisak, zapreminu i temperaturu. Ona glasi p*V=konstanta*T, odnosno kaže da je proizvod pritiska i zapremine srazmeran temperaturi.

Moguće su razne situacije i scenarija, ali razmislite šta bi bilo kad bi u nekom sistemu zapremina bila konstantna. To je lako tehnički izvesti – da biste imali uvek istu zapreminu, samo treba da potpuno, hermetički zatvorite sistem u jednu posudu. Tada su pritisak i temperatura direktno srazmerni i ako govorimo o šerpi na štednjaku u njoj će rasti pritisak onako kako štednjak predaje toplotu i podiže temperaturu šerpe. Zahvaljujući tome, sistem u posudi ne menja zapreminu (nema kuda jer smo posudu hermetički zatvorili) i u njoj raste pritisak.

Ovaj efekat nije moguće postići ako samo poklopite običnu šerpu, jer poklopac nije fiksiran i para će neizbežno izlaziti van posude. To će se desiti čak i ako to ne želite, znate i sami šta se događa kad pri kuvanju poklopac postavite tako da para ne može da izađe – pre ili kasnije narašće pritisak koji će otklopiti šerpu i jelo će verovatno iskipeti.

U hermetički zatvorenom sistemu, gde se zapremina ne menja, nema druge mogućnosti osim da pritisak poraste. Pošto sa porastom pritiska podiže i temperatura ključanja vode, kao što smo videli, ovakav sistem omogućava kuvanje na višoj temperaturi. Ono je brže i tom prilikom toplota se efikasnije, direktno prenosi. Ovakva šerpa štedi struju kad je hermetički zatvorena, jer obezbeđuje da se kuvanje za isti efekat traje kraće i potroši manje kilovatsati.  

Profimedia
 

Od kog materijala se prave ekspres lonci i kom materijalu se daje prednost? Najčešći strah onih koji ne koriste ekspres lonac je da on može da "eksplodira". Kako do toga dolazi?

Za ekspres lonac je zapravo samo važno da može da se hermetički zatvori. Zato je od samog materijala, a svakako je dobro imati lonac od kvalitetnijeg nego lošijeg materijala, mnogo važnija guma kojom se poklopac zaptiva. Ako je ona loša, lonac neće raditi ili što je vrlo nezgodno, pa čak može biti i opasno, lonac može da "eksplodira", odnosno otvori se kad je u njemu visok pritisak.

Domaćice koje koriste ekspres lonac to dobro znaju i redovno menjaju gume na njemu. Ekspres lonac je relativno skupo posuđe i sve druge njegove karakteristike, tajmeri, senzori i slično, samo su pitanje koliko neko želi da plati za dodatne pogodnosti. 

Profimedia

Da li ekspres lonac više štedi naše vreme ili novac (tj. utrošenu energiju)?

Ovaj sistem omogućava kuvanje koje kraće traje, pa samim tim štedi vreme. To kada je šporet na struju doslovno znači i uštedu novca, što kraće kuvate, manje struje trošite.

Možemo li kuvajući samo u ekspres loncu značajno da smanjimo računu za struju?

Nema nikakve sumnje da ekspres lonac može umanjiti račun za struju. No, preporuka ove vrste može biti "korisna" onako kao što je bila za statističara koji se udavio u jezeru prosečne dubine pola metra. Smanjenje koje se postiže kraćim kuvanjem nema mnogo smisla ako vam je sve drugo energetski neefikasno, ako se grejete na struju, niste izolovali objekat, niste postavili led sijalice itd. No, važno je učiniti korak i na ovom planu. Treba imati u vidu da ovo posuđe nije jeftino i da će svako napraviti svoju procenu koliko dobija njime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike