Crnogorci izbacuju fiskalne kase: Dovoljni su kompjuter i štampač

21.10.2020

08:32 >> 08:49

0

Fiskalne kase se u Crnoj Gori više neće koristiti, zameniće ih elektronski naplatni uređaj ENU

Crnogorci izbacuju fiskalne kase: Dovoljni su kompjuter i štampač
Copyright Pixabay/Photo Mix

Novi elektronski sistem, koji će se primenjivati od sledeće godine, a sada ga firme mogu testirati, odgovarajućim će softverom biti u stalnoj vezi sa poreznicima, a računi će se štampati na bilo kojem štampaču, kažu u Poreskoj upravi.

Na pitanje obveznika da li postojeće fiskalne kase mogu da se zamene termalnim printerom koji je povezan sa računarom koji koristi neki sertifikovani softver, u PU su objasnili da se fiskalne kase najčešće ne mogu prilagoditi novom sistemu i da treba kupiti novi elektronski naplatni uređaj, prenosi Bankar.me.

– Štampa fiskalizovanih elektronskih računa je dozvoljena na bilo kom tipu štampača i slobodan je izbor poreskog obveznika. Ovi štampači ne moraju imati fiskalnu memoriju – odgovaraju u PU, uz napomenu da treba obezbediti elektronski sertifikat i stalnu internet vezu.

Odgovarajući na pitanje da li će knjigovodstvene agencije moći da šalju fakture za klijente preko svog tokena ili će svaki klijent poreski obveznik morati da ima svoj token, u PU su kazali da knjigovodstvena agencija koristi kvalifikovani sertifikat na kriptografskim medijima (tokenima) u postupku registracije obveznika fiskalizacije za kojeg je ovlašćena.

Pojasnili su da se za pređuzeća može koristiti kvalifikovani sertifikat za elektronski pečat ili za kvalifikovani elektronski potpis izdat na ime preduzeća, dok se za pojedince mora koristiti kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis izdat na ime tog pojedinca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bankar.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike