I Britance inflacija „udara po ušima“: Za hranu plaćaju 633 evra više

16.08.2022

09:36

0

Inflacija cena prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostigla je u avgustu 11,6 odsto

I Britance inflacija „udara po ušima“: Za hranu plaćaju 633 evra više
džonson1 - Copyright Adrian Dennis/Pool via AP

Zbog visoke inflacije, odnosno rasta cena, godišnji izdaci za namirnice građanima u Velikoj Britaniji porasli za 533 funte (633 evra) u vreme najgore krize troškova života u poslednjih nekoliko decenija, rezultati su istraživanja objavljenog danas.

Agencija za istraživanje tržišta „Kantar“ ističe da je reč o najvišoj stopi inflacije prehrambenih proizvoda od kada je pre 14 godina počela da prati cene u supermarketima, prenosi Rojters.

Zbog rasta cena, Britanci se sve više okreću kupovini robnih marki samih lanaca umesto zasebnih „brendova“, a kako bi smanjili nedeljne troškove kupovina, dodaje se u saopštenju „Kantara“.

Prodaja robnih marki domaćih supermarketa je porasla za 7,3 odsto, ali prodaja brendiranih artikala ima tržišni udeo od oko jedne polovine, što je najviši nivo, prema rezultatima istraživanja.

- Tokom prošlog meseca smo uočili da trgovci na malo proširuju paletu i reklamiranje sopstvenih proizvoda širom prodavnica kako bi podstakli potražnju. Stoga ne iznenađuje što vidimo da kupci menjaju životne navike kako bi se izborili sa dodatnim rashodima iz kućnih budžeta - kaže Frejzer Mekevit, šef za istraživanje maloprodaje i navika potrošača u Kantaru.

Prema njegovim rečima, najbrži rast beleže cene proizvoda kao što su puter, mleko i živinsko meso.

Banka Engleske je procenila da će inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od 13,3 posto u oktobru, što je najviši nivo od 1980. godine.

Rast inflacija je uglavnom izazvan skokom cena energije, zajedno s problemima proisteklim od izlaska Britanije iz EU i poremećajima u lancu snabdevanja koji su se pogoršali nakon ruskog napada na Ukrajinu

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike