IT kompanije i u Srbiji slušaju svoje zaposlene: Rad od kuće ili ipak iz ofisa?

01.08.2022

18:00

0

U ovoj brzorastućoj industriji još uvek ima manjka zaposlenih pa mogu da diktiraju uslove rada

IT kompanije i u Srbiji slušaju svoje zaposlene: Rad od kuće ili ipak iz ofisa?
Copyright Hitesh Choudhary/Pixabay

Svaki treći oglas za posao u IT struci u Srbiji nudi opciju rada od kuće, pošto u ovoj brzorastućoj industriji još uvek ima manjka zaposlenih koji mogu da diktiraju svoje uslove.

Broj oglasa za rad od kuće u ovom sektoru skočio je za 114 odsto u prvih šest meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2021. godine, pokazuju podaci sajta HelloWorld.

- Balans poslovnog i privatnog života je redefinisan tokom pandemije. Dosta ljudi je prvi put počelo da radi od kuće. Shvatili su koliko vremena i energije štede kada ne putuju do posla i sada ne žele da investiraju taj lični kapital na isti način. Traže bolje uslove na radnom mestu ili se okreću drugim mogućnostima - rekla je Nataša Vukmirović, konsultant i profesionalni kouč za Bloomberg Adriju.

Zaposleni u IT sektoru su u samom vrhu po prosečnim platama u Srbiji, a mladi koji završe studije očekuju da se zaposle u roku od mesec dana, uz početnu platu od 800 do 1.000 evra. Programeri se osećaju sigurno na tržištu rada jer tražnja za njima raste, te plate za poziciju "Software developer" idu i do 8.500 evra mesečno.

Međutim, juniori nisu najtraženiji na tržištu, što može ukazivati na blago usporavanje u zapošljavanju onih koji su tek završili fakultete. Prema istraživanju, u prvih šest meseci je samo 10 odsto oglasa bilo za juniore, a najviše su se tražili medior stručnjaci – 60 odsto oglasa bilo je za njih.

Oni koji već imaju iskustva sve češće su meta kompanija iz inostranstva za rad on kuće, napominju iz HelloWorlda i naglašavaju da to može stvoriti ozbiljan izazov za domaće IT kompanije.

Smišljaju trikove...

Baš zbog manjka radne snage u industriji, IT kompanije sve češće smišljaju razne trikove iz oblasti ljudskih resursa kako bi zadržali ljude u svojim timovima.

- Pandemija virusa korona period je u kojem je postalo vidljivo sve ono na šta stručnjaci već duže ukazuju. Novac nije dovoljan da bi zadržao zaposlene. Podaci iz istraživanja kažu da, kada čovek dostigne određeni nivo finansijske slobode, njegovo blagostanje počinje da zavisi od brojnih drugih faktora - dodala je Vukmirović.

Pixabay
 

U IT industriji u Srbiji privatno zdravstveno osiguranje, besplatna kafa i besplatno voće se podrazumevanju. Međutim, u IT kompanijama nije čudno ni videti frižider sa ručno pravljenim sladoledom koji se dovozi iz najboljih poslastičarnica u gradu, privatne teretane, tim bildinge u inostranstvu i mnoge druge akcije koje bi zaposlene u drugim industrijama često iznenadile.

Sve više se traže i menadžeri

- Benefiti koje nudimo zaposlenima su višestruki, kreirani tako da adresiraju njihove potrebe, kao što je, na primer, kvartalni 'Wellbeing' paket, gde svaki Najner bira opciju po svojoj želji kao podršku psihofizičkom blagostanju. Takođe, na osnovu inputa Najnera vrlo često inoviramo, pa je tako sada sastavni deo ponude i budžet za opremanje kućne kancelarije - rekla je Jelena Vasilev Novčić, menadžer za Employer Branding u kompaniji Levi9.

S obzirom na to da veliki broj IT kompanija radi prema agilnim principima rada, nije začuđujuće što je primetan i porast broja oglasa za pozicije u menadžmentu IT kompanija poput menadžera proizvoda. Osim toga, popularne su i pozicije: Frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjer i Sistem administrator.

Od programskih jezika najviše se traže JavaScript, Java, Python i SQL, a od ostalih tehnologija kompanijama trebaju oni koji poznaju Git, Linux i REST.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike