EPS želi da gradi solarne elektrane na pepelištima termoelektrana

11.05.2021

13:12

0

U prvoj fazi tendera potrebno je dati pregled stručne literature i realizovanih projekata korišćenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana, navode u

EPS želi da gradi solarne elektrane na pepelištima termoelektrana
Copyright Profimedia

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava i Svilajncu i TE Kolubara A u Velikim Crljenima.

U tehničkoj specifikaciji je navedeno da je u prvoj fazi potrebno dati pregled stručne literature i realizovanih projekata korišćenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana za izgradnju solarnih elektrana.

U okviru prve faze predmet nabavke je i analiza potencijala sunčeve energije na predmetnim lokacijama, kao i ocena stanja postojeće termotehničke i elektroenergetske opreme i postrojenja u termoelektranama. U drugoj fazi radio bi se generalni projekat izgradnje solarne elektrane snage do 9,9 MW na pepelištu TE Morava i prethodna studija opravdanosti gradnje.

U trećoj fazi radio bi se generalni projekat solarne elektrane snage 9,9 MW na pepelištu TE Kolubara A, takođe sa prethodnom studijom opravdanosti gradnje.

Kako se ističe u tenderu, deponije pepela smatraju se primarnim lokacijama za smeštaj solarnih elektrana, ali da “u razmatranje treba uzeti i druge lokacije u TE Morava i TE Kolubara A koje su pogodne za solarne elektrane, a posebno one koje bi ostale neiskorišćene nakon prestanka proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja”.

Pročitajte još

Koncept optimalnih rešenja za gradnju solarnih elektrana treba odabrati po principu minimalnog vremena potrebnog za povraćaj investicije, dodaje se u tenderu. Istaknuto je da nabavka nije povezana sa projektom ili programom koji je finansiran iz fondova Evropske unije.

Pilot postrojenje od 9,9 MW bilo bi finansirano sopstvenim sredstvima EPS-a. Rok za podnošenje ponuda je 21. maj u podne.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike