Rusi „naterani“ da naprave globalnog rudarskog supergiganta

05.07.2022

08:53

0

Potencijalno spajanje „Nornikla“ i „Rusala“, dve komapanije koje su među vodećima u svojim branšama

Rusi „naterani“ da naprave globalnog rudarskog supergiganta
factory-g285f150dd_1920 - Copyright Pixabay

Ruski "kralj nikla" Vladimir Potanjin, najveći akcionar kompanije „Nornikl“, izjavio u intervjuu za televiziju RBC da je spreman da razgovara o mogućem spajanju tog rudarskog giganta sa proizvođačem aluminijuma „Rusalom“.

„Nornikl“ je najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, dok je „Rusal“ najveći proizvođač aluminijuma na svetu, ne računajući kompanije koje rade u Kini i snabdevaju domaće tržište.

Do eventualnog spajanja ovih kompanija moglo bi da doše, kako je navedeno, zbog sankcija Zapada i nemogučnosti normalnog obavljanja posla.

- Danas sam poslao pismo u kojem potvrđujem dogovor da započnemo proces pregovora o spajanju sa „Rusalom“ - rekao je Potanjin za RBC u intervjuu emitovanom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Kompanija „Nornikl“ nije na meti zapadnih sankcija koje su uvedene Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu 24. februara, ali je Velika Britanija prošle nedelje uvela sankcije Potanjinu, koji u „Norniklu“ drži 38 posto akcija.

Potreba za divezifikacijom strukture akcionara, kako bi se odolelo sankcijama, potencijalna potreba za dobijanjem državne podrške za projekte u Rusiji i globalna zelena agenda su neki od razloga za razgovore o spajanju, rekao je Potanjin, koji je i generlani direktor „Norikla“.

Dodao je da je predlog potekao od uprave „Rusala“. Iz „Rusala“ nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

„Rusal“ trenutno poseduje 26 posto akcija u „Norniklu“, koje je kupio 2008.
Akcionari „Nornikla“ i „Rusala“ su od tada vodili nekoliko sporova oko upravljanja ovim rudarskim gigantom, obima isplate dividendi i investicija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike