Aluminijum skočio pet odsto zbog australijske zabrane izvoza u Rusiju

21.03.2022

08:52

0

Australija isporučuje skoro 20 odsto glinice u Rusiju

Aluminijum skočio pet odsto zbog australijske zabrane izvoza u Rusiju
warehouse-g1457c2e19_1920 - Copyright Pixabay

Cena aluminijuma je skočila jutros zbog odluke Australije da zabrani izvoz glinice u Rusiju, što ugrožava proizvodnju moskovskog aluminijumskog giganta Rusala.

Australijska rudarska kompanija Rio Tinto, operater zajedničkog preduzeća Kvinslend Aluminijum koje je osnovala s Rusalom, saopštila je da će se pridržavati svih odluka Kanbere, te da je u procesu prekida poslovnih odnosa sa ruskim partnerom nakon napada Moskve na Ukrajinu, izveštava "Blumberg".

Rusal ima 20 odsto udela u zajedničkom preduzeću Kvinslend.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da brod koji treba da pristane ove nedelje radi utovarala tereta glinice za Rusiju - ključnog elementa koji se koristi u proizvodnji aluminijuma - neće biti utovaren, objavljujući odluku o embargu na izvoz rude aluminijuma, uključujući boksit.

Australija isporučuje skoro 20 odsto glinice u Rusiju.

Cena aluminijuma je na jutrošnjem trgovanju na Londonskoj berzi metala (LME) skčila za čak 5,1 odsto na 3.554 dolara po toni. Od početka ove godine, aluminijum je poskupeo za oko 27 procenata.

Zalihe ovog metala, koji se koristi u gotovo svim industrijama, počev od proizvonje limenki do delova za avione i prozorskih okvira, bile su na izmaku i pre nego što je rat u Evropi izazvao haos na globalnim tržištima robe. Aktuelni razvoj događaja posle australijske odluke preti da pojača inflatorni pritisak na globalnu ekonomiju.

Rusija je ključni snabdevač aluminijumom brojnih zemalja, uključujući Tursku, Kinu i Japan.

Iz Rusala su saopštili da procenjuju uticaj koji će na proizvodnju imati embargo Kanbere. Akcije ruske kompanije su se stropoštale danas za 8,9 odsto na berzi u Hong Kongu nakon vesti iz Australije, prenosi "Blumberg".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike