Azotara i Petrohemija "povukle nogu": Ko je sledeći na spisku za privatizaciju, a kome se ne žuri

25.12.2020

06:43 >> 06:44

0

Od skoro 600 firmi koje su pre šest godina bile na listi za privatizaciju, ostalo je još 78 preduzeća

Azotara i Petrohemija "povukle nogu": Ko je sledeći na spisku za privatizaciju, a kome se ne žuri
Copyright Pixabay/Frauke Feind

Iako je spisak za privatizaciju dosta sužen od kako je donet Zakon o privatizaciji 2014. godine jer je 86 odsto preduzeća sa tog spiska prodato, korona je ove godine stopirala prodaju državnih kompanija. Tako će preostalih 78 preduzeća privatizaciju sačekati u 2021. godini, a među prvima očigledno će biti HIP Azotara.

Najveći proizvođač đubriva

Azotara je bila najveći proizvođač azotnih đubriva u Srbiji. Sada je u paketu prodaja fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, energetika, uprava, laboratorija a tu su i oprema, mehanizacija, potraživanja i zalihe materijala. Azotara je inače preživela neuspešnu privatizaciju kada je kupio konzorcijum srpskog Univerzal holdinga i litvanskih Arvija i Sanitasa.

Naime, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je juče prodaju “Azotare” javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 5,8 milijardi dinara (49,1 milion evra). Licitacija je zakazana za 25. januar. Ova državna kompanija je, doduše, otišla u stečaj u septembru 2018. godine, kada je više od 1.000 zaposlenih uzelo otpremnine, pa će sada biti ponuđena na prodaju iz mnogo lošije pozicije.

Zašto je “Petrohemija” specifična

Podsetimo da je na spisku za privatizaciju pre šest godina (kada je i donet Zakon o privatizaciji) bilo čak 565 preduzeća, a među njima i “Azotara”. Kako su nedavno naveli u Ministarstvu privrede, ostalo je 78 preduzeća koja čekaju na prodaju, a u kojima radi oko 28.000 ljudi.

A na listi za privatizaciju sada su među prvima i veoma strateške kompanije, kao što je “Petrohemija”, “Lasta”, “Simpo”, “Jumko”, “Trajal”, MSK iz Kikinde, kao i PIM “Ivan Milutinović”, “Rudnik Kovin” i “Jugoslovesko rečno brodarstvo“, koje prema nekim navodima, zapošljavaju više od 6.000 ljudi.

Tu je specifična pozicija “Petrohemije“, koja je izbegla stečaj, ali je ušla u tzv. UPPR, odnosno Unapred pripremljen plan reorganizacije. Po svemu sudeći, njena prodaja je u sledećoj godini i najizvesnija. U Vladi Srbije i resornom ministarstvu očekuju da taj proces bude završen do kraja 2021. godine. Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je da su i Vlada i potencijalni strateški partner “Gasprom njeft” već formirali radne grupe koje rade na privatizaciji.

Uspešni primeri prodaje

Privatizacije “Železare” i borskog RTB-a su među najspešnijim, jer su kao gubitaši prešli u ruke svetskih giganata. Ugovor o prodaji “Železare Smederevo” kineskoj kompaniji “Hestil” potpisan je u aprilu 2016. godine, dok je kineska kompanija “Ziđin Majning” zvanično preuzela RTB „Bor“ u decembru 2018. godine.

Za dalje, Ministarstvo privrede najavilo je da je u planu da objave javni poziv za još 12 preduzeća za koja se “smatra da bi mogla sigurno da prođu i da im se nađu strateški partneri“. Kada se radi o preduzećima “Jumko“ i “Simpo“, ministarka privrede je krajem novembra naglasila da se sa njihovom privatizacijom ipak neće žuriti, i da nisu baš na listi prioriteta.

Šta je problem kompanije “Simpo”

– Naš cilj je pronalazak adekvatnog kupca za ovo preduzeće koji bi omogućio bolje uslove i dodatno zaposlio mlade ljude – rekla je ministarka prilikom obilaska Jumkove fabrike.

Pročitajte još

Ona je objasnila da “Jumko“ nije na teretu države i da se sam izdržava, te da nije nužno da se odmah pošto-poto traži kupac već da će se na tome raditi polako u toku sledeće godine. Ministarka Atanasković je tokom dvodnevne posete Vranju obišla i “Simpo“ i tom prilikom istakla da će se za ovu kompaniju tražiti strateški partner tek kada se oslobodi zavisnih preduzeća.

Pored desetak preduzeća koja su, na čelu sa “Petrohemijom“ i “Azotarom“ u planu za privatizaciju u 2021. godini, u ovaj proces moglo bi da uđe još 30 firmi, dok će preostalih oko 40 preduzeća verovatno morati prvo u stečaj, pa tek onda na prodaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike