“Ruska naknada“: Nemci kompanijama daju 11 milijardi evra

04.05.2022

10:41

0

Regulator za zaštitu tržišne konkurencije u EU odobrio je danas nemački program pomoći privredi

“Ruska naknada“: Nemci kompanijama daju 11 milijardi evra
šolc - Copyright Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Evropska unija odobrila je i nemački program vanrednih subvencija privredi zbog ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Program pomoći domaćoj privredi pogođenoj sankcijama protiv Rusije, za šta je Berlin predvideo 11 milijardi evra, sličan je onima koje su nedavno predložile i druge zemlje u 27-članom bloku.

Prema nemačkoj šemi, kompanije će moći da obezbede zajmove pokrivene državnom garancijom koja ne prelazi 90 posto iznosa kredita, ili da dobiju zajmove po nižim kamatnim stopama kako bi podmirile svoje potrebe za investicijama i obrtnim kapitalom, prenosi Rojters.

- Ovaj krovni program će omogućiti Nemačkoj da ublaži ekonomski uticaj Putinovog rata u Ukrajini i da dodatno podrži kompanije u svim sektorima pogođenim aktuelnom krizom i sankcijama - navela je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager u saopštenju.

Evropska komisija, u čijoj je nadležnisti obezbeđenje pravdene konkurencije u okviru Evropske unije, nedavno je ublažila pravila o državnoj pomoći kako bi omogućila vladama EU da podrže privrednike čije je poslovanje poremećeno zapadnim sankcijama protiv Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike