Šta se dešava sa "crnim zlatom" na američkom tržištu? I Evropa uvela naftni embargo!

04.05.2022

07:25

0

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je na 103,58 dolara za barel a brent je prešao 107 dolara

Šta se dešava sa "crnim zlatom" na američkom tržištu? I Evropa uvela naftni embargo!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene nafte su porasle na početku današnjeg azijskog trgovanja nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe "crnog zlata" i goriva pale prošle nedelje.


To je pokrenulo zabrinutost na tržištu u vezi s ponudom i bacilo u drugi plan strahovanja od usporavanja tražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Svetski referentna nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) ojačala je za više od dva odsto, na 107,28 dolara po barelu na sinoćnjem trgovanju u Aziji u 03:08 časa po srednjoevropskom vremenu.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 2,66 odsdto, na 103,58 dolara za barel.

Usponu cena doprineli su i medijski izveštaji da Evropska unija radi na novom paketu sankcija prema Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, pri čemu će na meti sankcija biti ruska naftna industrija.

Očekuje se da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas izložiti plan naftnog embarga, kažu evropski zvaničnici.

EU: Prestanak uvoza ruske nafte u roku od šest meseci

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas detalje o šestom paketu sankcija prema Rusiji koji će biti usvojen narednih dana.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija. Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte. EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.


Prema tržišnim izvorima, koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama su pale prošle nedelje za 3,5 miliona barela što je više od očekivanog pada od 800.000 barela, koliko su predviđali tržišni analitičaru u anketi Rojtersa.

- Izveštaj API-ja naveo je učesnike na tržištu da prestanu da brinu o stanju potražnje i da se ponovo fokusiraju na problem ponude - kaže Fil Flin, analitičar Prajs Fjučers grupe.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.

Tokom prethodne sesije, zabrinutost za potražnju zbog produženog kovid lokdauna u Kini i posledičnog smanjenja putovanja u toj zemlji za vreme prvomajskih praznika, izazvala je pad cena nafte za više od 2,0 odsto.

Globalni indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru opao je u aprilu prvi put od juna 2020, pri čemu je korona zaključavanje u Kini imalo najveći uticaj na takvo kretanje, izjavila je Kerolajn Bejn, glavni ekonomista za robna tržišta u Kepital Ekonomiksu.

- Šira slika u pogledu potražnje za robom je očigledno negativna - rekla je ona, dodajući da rastuća inflacija i povećanje kamatnih stopa počinju da utiču na potrošnju.

Procenjuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici na sednici u četvrtak ostati pri svojoj politici o postepenom mesečnom povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je ova alijansa, poznata kao OPEK+, podbacila s realizacijom proizvodnih ciljeva u periodu između oktobra i marta, osim u februaru, navodi britanska agencija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike