Kinezi znanjem uzvraćaju na zabrane: „Huavej“ pravi svoje čipove

11.11.2020

09:21 >> 08:54

0

Vodeći kineski proizvođač visoke tehnologije namerava da otvori vlastitu fabriku čipova da ne bi zavisio od SAD

Kinezi znanjem uzvraćaju na zabrane: „Huavej“ pravi svoje čipove
Copyright Pixabay

Američke mere koje, između ostalog, obuhvataju ograničenje upotrebe čipova za kompjutere i mobilne telefone, u čijoj je proizvodnji korišćena američka tehnologija, ozbiljno su shvaćene u Pekingu i zato Kina kreće u kontraofanzivu.

I Kina uvodi sankcije

Kina je ovih dana najavila da će uvesti sankcije američkim kompanijama i pojedincima, ali ne zbog trgovine, nego zbog prodaje oružja Tajvanu.

– “Boing”, “Lokid Martin” i “Raiteon” nalaze se na spisku američkih preduzeća i pojedinaca koji će se suočiti sa kineskim sankcijama zbog prodaje oružja kineskom Tajvanu – rekao je zvaničnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđjan na konferenciji za novinare u Pekingu.

Na prvoj liniji fronta novog bojnog polja velesila je „Huavej“, koji u Šangaju gradi fabriku svojih čipova u kojima neće biti zapadne tehnologije, piše „Fajnenšel tajms“.

To će omogućiti „Huaveju“ da se reši zavisnosti od čipova koje proizvode Sjedinjene Države i osiguraće snabdevanje potrebnim komponentama, uprkos ograničenjima iz te države, piše britanski poslovni dnevnik.

FT iznosi da će nova fabrika u početku sprovoditi eksperimente sa proizvodnjom 45-nanometarskih čipova, u okviru tehnologije koju su pre čak 15 godina koristili vodeći proizvođači, a ubrzo potom„Huavej“ namerava da počne proizvodnju naprednijih čipova.

Oni od 28 nanometara trebalo bi da svetlo dana ugledaju do kraja 2021. godine, a čipovi od 20 nanometara, koji mogu da se upotrebljavaju u većini „Huavejovih“ 5G uređaja, do kraja 2022. godine.

Američko Ministarstvo trgovine u avgustu je spustilo rampu „Huaveju“ na pristup proizvodima proizvedenim pomoću američke tehnologije i softvera. Ograničenja se posebno odnose na pristup čipovima.

Svaki kupac će biti važan, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Rat poluprovodnicima

Čipovi su zbog toga bili tema i na sednicu povodom donošenja petogodišnjeg plana koji je vrh Kineske komunističke partije održao u poslednjoj sedmici oktobra.

U centru planova nove petoletke, kako se to nekada govorilo u SFRJ, bila je tehnološka samodovoljnost i odbrana od učestalih pritisaka SAD.

Cilj je jasan – razvoj poluprovodnika i druge visoke tehnologije, jer su uporavo poluprovodnici za računare i pametne telefone pojedinačno najveća stavku kineskog uvoza po vrednosti.

Kineska privreda se već brzo oporavlja od šoka koronavirusa, i ako ostane na putanji rasta poslednjih godina, prevazići će SAD u narednoj deceniji, istakao je “Blumberg”. Takva mogućnost je i razlog sve većih trvenja sa SAD i Sijeve strategije za ubrzanje planova za zaštitu Kine od promena u svetskoj ekonomiji.

I Balkan uz Vašington

Bugarska, Kosovo i Severna Makedonija ove sedmice potpisale su deklaracije sa Sjedinjenim Državama „o sigurnosti 5G bežičnih komunikacionih mreža“ kojima su se obavezale da će zaštititi svoje mreže od “nepouzdanih” kineskih tehnoloških kompanija kao što je Huavej.

Pročitajte još:

Kinezi i petogodišnji plan: Na dnevnom redu čipovi i seljaci

Kina nastavlja da se oporavlja: Proizvodni indeks iznad očekivanja

Članice takozvane inicijative „Čiste mreže“ u Vašingtonu od ranije su Srbija i Slovenija.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike