Više žena u srpskim startapima - preduslov za dalji razvoj ekosistema

22.04.2022

08:18

0

Prema rezultatima istraživanja skoro polovina startapa koji su učestvovali u istraživanju (49%) uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine startapa muških osnivača ima žene u menadžmentu

Više žena u srpskim startapima - preduslov za dalji razvoj ekosistema
zene u srpskom startap ekosistemu - Copyright Promo

Inicijativa „Digitalna Srbija” (DSI) predstavila je rezultate svog najnovijeg istraživanja pod nazivom „Žene u srpskom startap ekosistemu”, koje otkriva da se osnivačice startapa u Srbiji suočavaju sa brojnim dodatnim izazovima, posebno kada su u pitanju izvori finansiranja, u odnosu na startape koje pokreću muškarci. Istraživanje je sprovedeno kroz projekat „Preduzmi ideju” koji sprovodi DSI uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Promo
 

 

-Kroz svoje programe pomoći, Sjedinjene Države godinama u Srbiji rade na podsticanju okruženja koje ohrabruje i neguje poslovanje – sa posebnim akcentom na manja preduzeća i tehnološke firme. Startapi i preduzetnici mogu i treba da budu pokretač srpske privrede, a da bi to uradili potrebno je da uključe još više žena. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na poboljšanju poslovnog okruženja kroz programe i inicijative zasnovane na podacima-  rekla je Šenli Pinčoti, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, na otvaranju današnje konferencije koja je okupila vodeće žene u srpskoj startap zajednici.

Promo
 

 

Direktorka projekta „Preduzmi ideju“ Bojana Tomić Brkušanin je istakla: „Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju.

Promo
 

 

Prema rezultatima istraživanja skoro polovina startapa koji su učestvovali u istraživanju (49%) uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine startapa muških osnivača ima žene u menadžmentu. Osnivački timovi u kojima ima žena, u proseku imaju 41,3% više non-tech osnivača nego isključivo muški osnivački timovi. To nam ukazuje da povećanje udela osnivačica ne znači samo rodno ravnopravniji startap ekosistem, već i povećanje multidisciplinarnosti u osnivačkim timovima, što je bitan faktor uspeha razvoja inovativnih ideja.”

Inicijativa „Digitalna Srbija”, kroz projekat „Preduzmi ideju”, ali i kroz druge programe, radi na unapređenju startap okruženja i obrazovnog sistem u Srbiji kako bi bilo više mogućnosti za mlade, posebno mlade žene, da uzmu učešća u tehnološkim oblastima i preuzmu inicijativu u digitalnom ekosistemu. Objavljivanje izveštaja „Žene u srpskom startap ekosistemu” i okupljanje predstavnika relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija dobar je pravac za dalju saradnju i zajednička ulaganja u ovoj oblasti.

Za više informacija o Inicijativi „Digitalna Srbiija“ posetite dsi.rs

Za više informacija o projektu „Preduzmi ideju“ posetite preduzmi.rs, a za preuzimanje izveštaja Startap Skener 2022 posetitepreduzmi.rs https://www.preduzmi.rs/startap-skener/

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike