Ovoliku inflaciju Nemci nisu videli više od 40 godina

12.04.2022

09:48

0

Rastuće cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, koja je suočena sa rekordnom inflacijom

Ovoliku inflaciju Nemci nisu videli više od 40 godina
Ilustracija - Copyright Pixabay

Inflacija je u martu dostigla nivo od 7,3 odsto, što je najviši nivo od 1981. godine, saopštio je Statistički zavod Nemačke DESTATIS.

- Time je inflacija u martu dostigla novi rekordni nivo koji nije viđen od ujedinjenja Nemačke - navodi se u saopštenju.

Poslednji put slična inflacija zabeležena je u jesen 1981. godine, kao posledica Zalivskog rata, kada su zbog rata između Iraka i Irana skočile cene nafte.

Energenti su u Nemačkoj u martu poskupeli za 39,5 odsto. Najveći rast od čak 144 odsto u odnosu na prošlu godinu beleži cena lož ulja. Cena goriva skočila je za 47,4 odsto, a gasa za 41,8 procenata.

- Pored pandemije rat u Ukrajini značajno utiče na poskupljenja u Nemačkoj, posebno kod goriva i gasa, ali i pojedinih namirnica - ukazao je predsednik Statističkog zavoda Georg Til.

Za namirnice Nemci su u martu morali računati sa većim troškovima za oko 6,2 odsto.

Zbog većih troškova mnoga preduzeća najavljuju povećanje cena u naredna tri meseca, što će dalje povećati inflaciju.

Ekonomski institut Ifo iz Minhena računa da će inflacija u Nemačkoj ove godine iznositi 6,1 odsto, a za naredne mesece prognoziraju i dvocifrene stope ukoliko dođe do embarga na uvoz ruskih energenata, kao što zahtevaju neke zemlje EU, uz podršku SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike