Srbija pomaže Nemcima: Za fabriku u Valjevu još 1,5 miliona evra

07.04.2022

09:38

0

Nadležna komisija odobrila je državnu pomoć kompanija „Hansgroe“ za izgradnju pogona u Valjevu

Srbija pomaže Nemcima: Za fabriku u Valjevu još 1,5 miliona evra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) odobrila je državnu pomoć u vidi dodele besplatnog zemljišta od 13 hektara u Valjevu kompaniji „Hangsroe“ (Hansgrohe) zbog realizacije investicije.

U dokumentu objavljenom na internet stranici KKDP navedeno je da se državno zemljište daje kao podrška izgradnji pogona za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda.

Investitor je beogradski „Hansgroe“ koji je deo istoimene grupacije iz Nemačke čija ukupna prodaja je u 2020. godini bila preko milijardu evra, a zapošljavala je 4,7 hiljada radnika.

Hansgrohe državnu pomoć dobija da bi podigao fabriku od 25.000 kvadratnih metara, hiljadu radnika zaposlio na neodređeno vreme, a za šta je planirano ulaganje od 85 miliona evra.

Državno zemljište od 13 hektara i sedam ari koje se daje kao podrška investiciji procenjeno je na 1,47 miliona evra.

KKDP je kao dozvoljenu i usklađenu krajem 2021. godine ocenila državnu pomoć od 15,5 miliona evra koju „Hansgroe“ dobija za istu investiciju.

Ukupna državna pomoća sada narasta na 16,9 miliona evra, a vrednost investicije uvećava se za vrednost dobijenog zemljišta pa će iznositi 86,4 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike