Za privredu spremno pet miliona evra

23.02.2022

13:13

0

Državni programi podrške privredi, vredni 600 miliona dinara, biće detaljno predstavljeni u martu, najavljuju iz PKS

Za privredu spremno pet miliona evra
Copyright Pixabay/Ekkasit Chaingam

Aktuelni pozivi i programi podrške privredi Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, vredni više od 600 miliona dinara, biće predstavljeni privrednicima do kraja marta na sednicama parlamenata privrednika u 17 regionalnih privrednih komora Privredne komore Srbije.

Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

I za iskusne preduzetnike i za početnike

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministarke privrede, predstavila je danas privrednicima iz Priboja i Prijepolja aktuelne programe podrške koji će u toku 2022. godine biti plasirani preko Ministarstva i Fonda za razvoj.

- U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara bespovratnih sredstava koja su namenjena za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja - izjavila je Obradović.

Kroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema rečima Obradovićeve, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika. Privrednicima je danas predstavljen i IPA projekat prekogranične saradnje „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja ENHANCE“ u kojem je partner RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Podrša iz sveta

Skup je održan u okviru programa ''''Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana'''', koji realizuje PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, a uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) - članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Na jučerašnjoj 3. sednici Parlamenta privrednika RPK Valjevo, takođe su predstavljeni novi programi podrške privrednicima kao i privredna kretanja na području Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, poslovni rezultati sektora industrije, usluga i poljoprivrede, spoljnotrgovinska razmena, kretanje zarada i zaposlenosti.

Za sutra je zakazana sednica privrednika regionalne komore Kraljeva gde će se okupiti predstavnici kompanija iz Novog Pazara i Tutina.

Nadležni iz Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i PKS će zbog velikog interesovanja privrednika za nove programe odgovarati na njihova pitanja i predstavljati aktuelne javne pozive na sednicama parlamenata privrednika u regionalnim privrednim komorama do kraja marta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike