Građevinci u problemu: Nedostaje čelična armatura, pripaziti na izvoz starog gvožđa

23.03.2022

11:16

0

Autor: 24sedam

O problemu nedostatka čelične armature za građevinarstvo i konkretnim rešenjima razgovarali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i premijerka Ana Brnabić

Građevinci u problemu: Nedostaje čelična armatura, pripaziti na izvoz starog gvožđa
Copyright Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovorao je sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima o problemima u proizvodnji rebrastog čelika i čelične armature koja se koristi u građevini i u ime PKS predložio da se olakša uvoz sirovine i pooštri inspekcijski nadzor.

Glavni problem je nedostatak metalnog otpada, jer trenutno sakupljači sekundarnih sirovina u Srbiji gomilaju zalihe, što stvara probleme kompanijama koje kao sirovinsku osnovu isključivo koriste metalni otpad za proizvodnju ovog građevinskog materijala, rečeno je na sastanku.

Kako bi se nastavila nesmetana proizvodnja čelične armature, PKS predlaže da Vlada Srbije razmotri mogućnost jednostavnijeg uvoza metalnog otapada.

Druga predložena mera je pooštravanje inspekcijskog nadzora nad prikupljanjem i trgovinom metalnog otpada, kako bi prvenstveno bile zadovoljene potrebe domaćih proizvođača, saopštila je PKS.

U dnevnom pregledu PKS je navela i da je sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za proizvodnju cementa, prvenstveno gvoždje-sulfata i rastvora uree.

Istaknuto je da u cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci.

Cementare su potrebe za ugljem i naftnim koksom, od oko 14 miliona evra, podmirivale 50 odsto uvozom iz Rusije.

Zbog toga, kako je navedeno, Vlada Srbije na predlog PKS ubrzano radi na hitnom uskladjivanju s propisima EU o korišćenju alternativnih goriva.

Održano je nekoliko sastanaka i očekuju se rešenja koja će omogućiti nesmetanu proizvodnju cementa u Srbiji, objavila je PKS i dodala da su tržišta sa kojih je moguće da se uvezu kameni, mrki ugalj i koks - Grčka, Madjarska, Rumunija i SAD.

Problemi mnogo širi

PKS je objavila i da kompanije iz sektora metalske i elektro industrije imaju problema u funkcionisanju.

Situacija se usložnjava u automobilskoj industriji jer, kako je navedeno, postoje informacije da već sada nekoliko kompanija u Srbiji ima problem u organizaciji proizvodnje zbog nedostataka sirovina.

Ocenjeno je i da je problem sa sirovinama, kao što su čelični limovi, cevi i profil, postao alarmantan.

Cena čelika se drastično uvećala, a trgovci su prestali ili usporili sa prodajom, čime je direktno ugrožena realizacija ugovorenih poslova kompanije u oblasti metaloprerade i mašinogradnje, navela je PKS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike