Izvoz Nemačke u Rusiju uzleteo 20 odsto u februaru

21.03.2022

12:56

0

Krajem februara uvedene su ekonomske sankcije Rusiji, koje su ograničile spoljnotrgovinsku razmenu i dovele do obustave rada nemačkih kompanija u toj zemlji

Izvoz Nemačke u Rusiju uzleteo 20 odsto u februaru
Copyright Bernd Scheumann/Pixabay

Nemački izvoz u Rusiju snažno je uzleteo u februaru pre početka sukoba u Ukrajini usled rasta spoljno-trgovinskih cena, objavio je danas nemački savezni zavod za statistiku Destatis.

Statistički podaci pokazuju da je nemački izvoz u Rusiju skočio za 20,3 odsto na 2,4 milijarde evra (2,65 milijardi dolara) u februaru u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Rojters.

Destatis podseća da su tek krajem februara uvedene ekonomske sankcije Rusiji, koje su ograničile spoljnotrgovinsku razmenu i dovele do obustave rada nemačkih kompanija u toj zemlji, i napominje da će prava slika o uticaju sankcija na trgovinu s Rusijom biti vidljiva tek u martovskim brojkama.

Ukupan nemački izvoz u zemlje izvan Evropske unije porastao je u februaru za 11,5 procenata na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz u Sjedinjene Države, koje su najvažniji nemački trgovinski partner, povećan za 16 odsto na 11 milijardi evra.

Trgovina sa Kinom je takođe porasla za 10 procenata na 9,2 milijarde evra, a sa Britanijom za 6,3 posto na 5,8 milijardi, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike