Brent pao na 100 dolara: Svet se nada da se sitaucija sleže

16.03.2022

09:02

0

Autor: 24sedam

Nešto manje crne vesti iz Ukrajine povodom pregovora ali i očekivanje manje tražnje iz Kine zbog povampirenja epidemije oborilo je ovih dana cenu nafta

Brent pao na 100 dolara: Svet se nada da se sitaucija sleže
Nafta - Copyright Pixabay

Klackalica se nastavlja i cena sirove nafte na svetskom tržištu je sve pre nego stabilna. Vesti sa bojnog polja u Ukrajini, koje su danas nešto optimističnije zbog pregovora o primirju koji su u toku primirile su cene nafte.

Silaznom trendu doprinosi i to što se u jednoj od najvećih industrijskih oblasti Kine. Šenženu. ponovo pojavio virus kovida, pa su Kinezi po strategiji „nulte tolerancije“, ponovo zatvorili čitavu oblast od 45 miliona ljudi. A kada se blokira tako značajna oblast, pada i tražnja za energentima.

Zbog toga je brent na Londonskoj berzi juče pao ispod 100 dolara za barel a danas se kotira oko 103 dolara. Na Njujorškoj berzi WTI nafta se spustila na manje od 96 dolara, dok danas kotira oko 98,5.

- Cene sirove nafte pokazuju veliku rasprodaju zbog deeskalcije sukoba Rusija-Ukrajina i zaključavanja u Kini zbog virusa. Takođe, SASD su povećale proizvodnju pošto su cene dostigle 14-godišnji maksimum – objašnjava Rahul Kalantri, potpredsednik za robne berze u „Mehta ekvitis“ a prenosi „Mint“.

Nafta pada iako Rusija ima problema da plasira svoje crno zlato, pošto veliki trgovci izbegavaju da zbog političkih razloga i sankcija posluju sa Moskvom. Takođe, problem je i plaćanje, jer najveće ruske bake su izbaćene iz SWIFT sistema.

Screenshot: Bloomberg
 

O većim količinama na svetskom tržištu koje bi nadalje oborile cenu zasad nema govora, jer OPEK smatra da nafte ima dovoljno, što je tačno ako se ne ulazi u razloge zašto tržište ne radi (slobodno) kako bi trebalo.

Od najava Međunarodne agencije za energiju, na inicijativu SAD, da se iz strateških rezervi članica daju određene količine, za sada nema nekog praktičnog efekta.

Takođe, zasada ništa ni od pojave veće količine nafte iz Irana, koji je i dalje pod sankcijama jer nisu okončani pregovori o nuklearnom programu koji su naizgled bili pri kraju ali SAD sada ponovo zatežu situaciju.

Cena brenta je pre samo desetak dana bila na 139,13 dolara za barel, što je najviši nivo od 2008. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike