Rusi ne izvoze žito ni u Evroazijsku uniju

15.03.2022

08:36

0

Rusija zabranila izvoz pojedinih žitarica i šećera

Rusi ne izvoze žito ni u Evroazijsku uniju
Copyright Moskva; Foto: Anatoly Kalmykov/Pixabay

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret kojim se zabranjuje izvoz belog i sirovog šećera do 31. avgusta i izvoz pojedinih žitarica u Evroazijsku ekonomsku uniju do 30. juna.

Kako je saopšteno iz Vlade Ruske Federacije, zabrana izvoza žitarica se odnosi na pšenicu, raž, ječam i kukuruz, preneo je Rojters.


Zvanična Moskva je saopštila danas da ne postoji rizik od nestašice hrane na domaćem tržištu i apelovala na potrošače da ne prave zalihe osnovnih namirnica nakon što je Zapad uveo sankcije.

- Nema rizika od nestašce robe ili smanjenja asortimana. Ne treba veštački podsticati potražnju kupovinama za budući period - navela je potpredsednica vlade Viktorija Abramčenko u saopštenju, prenosi Rojters.

Rusija je ograničila izvoz žitarica krajem prošle godine, podizanjem izvoznih carina da bi potom i potpuno zabranila izvoz žitarica u EU do kraja avgusta.

U međuvremenu zabranjen je i izvoz mineralnog đubriva, a zbog oštrih sankcija koje je Moskvi uveo Zapad zbog oružanog napada na Ukrajinu, u Rusiji je zabranjen izvoz 200 proizvoda, od medicinske opreme, preko poljoprivrednih mašina do vagona i turbina, piše “Blumberg“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike