Ana Brnabić: Pred novom vladom energetska jednačina - tranzicija ili održiv razvoj

09.03.2022

13:51

0

Dosta zemalja razmišlja da li da ima veću energetsku samostalnost ili da zavisi od uvoza energenata, kaže premijerka

Ana Brnabić: Pred novom vladom energetska jednačina - tranzicija ili održiv razvoj
Tan2022-3-9_134511299_1 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da će pred novom vladom biti najveći izazov "energetska jednačina", izbor između energetske tranzicije i energetske održivosti, ili da se nađe neki srednji put.

- Pitanje je da li ćemo da budemo zeleni i više štitimo životnu sredinu ili da budemo energetski samostalniji, što je sada i politička odluka - rekla je Brnabićeva u diskusiji na zatvaranju KBF.

Kaže da sada mnogo zemalja razmišlja da li da ima veću energetsku samostalnost i da ima termoelektrane ili da zavisi od uvoza energenata.

- Sa ovom krizom i ratom na istoku Evroope, videli smo da sve što smo znali o enegetskoj tranziciji nije baš tako pravolinijski, jer zemlje EU koje su bile lideri u tome vraćaju se polako na ugalj - navela je premijerka.

Rekla je i da je energetski izbor jednačina sa više nepoznatih, ali da bi jedna od njih moglo da bude ulaganje u zeleni vodonik koji ima veliki potencijal da bude novi drajver rasta.

- Pitanje je da li ići u energetsku tranziciju ili čekati bolja vremena, ili naći neki srednji put između energetske tranzicije i energetske održivosti. I to će sačekati kao najveći izazov buduću vladu - istakla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike