Kopaonik biznis forum: U Srbiji još uvek nerešiv tzv. "talent paradoks"

07.03.2022

18:00

0

Predstavnici uspešnih firmi u IT oblasti i novih tehnologija su rekli da su im potrebni obrazovani i talentovani mladi ljudi, da njihovom odabiru poklanjaju veliku pažnju, kao i da imaju problem da ih nađu i zadrže

Kopaonik biznis forum: U Srbiji još uvek nerešiv tzv. "talent paradoks"
Tan2022-3-7_102341174_1 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

U Srbiji i dalje ne može da se reši tzv. talent paradoks, problem što da na tržištu vlada rat za talentima, a istovremeno smo svedoci velikom rasipanju talenata i nemogućnosti da ih pronađemo i zadržimo u zemlji i kompanijama, rečeno je danas na Kopaonik biznis forumu.

Član Predsedništva Savez ekonomista Srbije Nebojša Savić je rekao na panelu "Bitka za talente - ko je pobednik" je rekao da je Srbija po pitanju razvoj inovacija u središnjoj fazi i da joj tek treći stadijum inovacija.

- Ako hoćete da pravite proboje morate da imate jasnu inovacionu strategiju - rekao je Savić.

Savić kaže da nakon tehničko-tehnološkog razvoja ekonomisti treba da razrade nove poslovne modele, kako bi se napravio konačni skok i pretvorio u novu vrednost za kompanije i privredu.

Da bi se sve to postigli, ističe Savić, moraju se pronaći i zadržati talenti.

- Talent paradoks je da imate višak ljudi na tržištu rada, ali kada su vam potrebni u kompaniji i probate da ih nađete, nećete uspeti - naveo je on.

Savić kaže da je tu reč i o tzv. telemigranti koji ostaju u svojim zemljama i rade za najveće svetske kompanije.

Prema njegovim rečima, Srbija je veoma loše rangirana u zadržavanju i privlačenju talenata i zauzima otprilike 120. mesto na listi zemalja u pogledu atraktivnosti i mogućnosti za izbegavanje talent paradoksa.

Predstavnici uspešnih firmi u IT oblasti i novih tehnologija su rekli da su im potrebni obrazovani i talentovani mladi ljudi, da njihovom odabiru poklanjaju veliku pažnju, kao i da imaju problem da ih nađu i zadrže.

Profesorka Univerziteta u Stokholmu Jelena Zdravković kaže da, na primer, u Švedskoj postoje dobri uslovi za rad i podizanje porodice, što je važno za mlade ljude, kao i da kompanije redovno testiraju talentovane studente koji su pri kraju studija.

Rukovodilac poslovnog razvoja "EM Analytic Solutions" Jelisaveta Lazarević ističe da je veoma važna akumulacija ljudskog kapitala i prenošenje i prenošenje znanja na mlađe generacije, jer jedino tako zemlja može da se razvija.

Dodaje da u Srbiji postoji i neusklađenost između obrazovanja i onoga šta je potrebno privredi.

Generalni direktor firme "Quantox Technology" Filip Kraičić kaže da kod nas nisu tako loši uslovi kao što se obično misli i da treba reklamirati Srbiju kao dobro mesto rad talentovanih mladih ljudi.

- Mi se trudimo da uvek izvučemo ono najbolje iz ljudi, bez obzira da li imaju formalno ili neformalno znanje - rekao je on.

Drektorka korporativnih komunikacija u HTEC grupi Katarina Urošević je rekla da je glavni problem što postoje kod nas dobri uslovi samo u nekim sektorima, kao što je IT, dok u drugim ne i da ih treba unaprediti.

Generalni direktor i suosnivač firme "MeliBio" Darko Mandić kaže da čovek koji je izgoreo od posla ne treba nikome, ni svojoj firmi niti porodici, kao i da je važno svako stalno unapređuje svoje znanje.

Kako je rekao, njegova firma se bavi novom industrijom zasnovanoj na biotehnologijom i da je prva u svetu počela da se bavi proizvodnjom meda bez pčela.

- Probao sam u San Francisku parče mesa uzgojeno u laboratoriji. Reč je o novoj industriji i veštački mogu da se dobiju mleko, meso, jaja i med. Mi smo prvi u svetu počeli da se bavimo proizvodnjom meda bez pčela - rekao je on.

Ističe da će se ta industrija sve više razvijati u budućnosti pošto se prognozira da će do 2050. na planeti biti 10 milijardi ljudi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike