Počinje gradnja najvećeg postrojenja za dobijanje struje u Vojvodini: Za solarnu elektranu u Temerinu preko osam miliona evra!

07.03.2022

09:43

0

Gradnja uskoro otpočinje, na mestu nekadašnje farme svinja, a završetak radova očekuje se do kraja godine

Počinje gradnja najvećeg postrojenja za dobijanje struje u Vojvodini:  Za solarnu elektranu u Temerinu preko osam miliona evra!
Rušenje - Copyright Temerin

Do kraja ove godine u Temerinu će biti izgrađen najveći pogon za dobijanje električne struje iz energije sunca u Vojvodini, izjavio je osnivač i vlasnik beogradske kompanije  "Gobem" Ljubinko Gobeljić.

Kapacitet buduće fotonaponske solarne elektrane koja će biti podignuta na mestu nekadašnje farme za uzgoj svinja koja je godinama zagađivala životnu sredinu u Temerinu i okolini,  biće  9.36 MW, a "Gobem“ će u njenu izgradnju uložiti između osam i devet miliona evra.

-Početak radova planiramo za drugu polovinu marta, a završetak do kraja ove godine - dodao je Ljubinko Gobeljić.

- Biće to izuzetno savremen objekat sa nojmodernijom svetskom opremom za proizvodnju električne struje iz obnovljivih izvora, u konkretnom slučaju iz energije sunca.

Tehničke karakteristike

U okviru gradnje nove elektrane ukupne snage 9.36 MW previđena je montaža 21.128 fotonaponskih modula snage 550 Wp po modulu. Izabrano je 78 invertora, snage 120kW, čija je uloga da DC napon iz izlaza PV modula transformišu u AC napon u prilagođenoj mreži. U sastavu elektrane, biće instalirao i šest trafostanica 20/0.4kV od 1.600 kVA u svrhu adekvatnog priključka na distributivnu mrežu, kao i dva objekta za skladištenje električne energije.

Pri izboru opreme važnu ulogu će imati  jedna od najeminentnijih svetskih kuća za tu oblast "Blumberg", a elektrana će po završetku radova biti priključena na distributivni sistem električne  energije i – izuzev one za sopstvenu potrošnju – svu proizvedenu struju predavati DSEE. 

Urbanističi projekat za ovu elektranu izradio je novosadski Studio za arhitekturu "Lamda Grup", a da bi gradnja mogla da krenu na vreme, "Gobem" je, u rekordnom roku, obavio obimne pripremne radove.

3DR/Digital/Temerin
 

Najpre je, desetak dana pre dogovorenog termina (20. decembar prošle godine) ispražnjena već pomenuta farma svinja, da bi potom bili srušeni i objekti u kojima su one gajene.

- Zaista smo prezadovoljni što smo, kao društveno odgovorna kompanija, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom i drugim državnim organima, najpre rešili jedan za građane Temerina veoma važan problem – naglašava Gobeljić. 

Srušeno 10.500 m2 starih objekata 

Da bi na vreme bio pripremljen teren za gradnju nove, supermoderne fotonaponske solarne elektrane, "Gobem“ je angažovao i dodatne kapacitete, zahvaljujući čemu je u najkraćem mogućem roku srušeno i uklonjeno 19 štala za uzgoj svinja ukupne površine od 10.500 metara kvadratnih.

 

– Još smo, međutim, zadovoljniji  što baš u toj opštini sada ulazimo u gradnju jednog zaista izuzetnog objekta koji će biti u potpunosti kompatibilan sa najmodernijim svetskim trendovima u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike