Neizvesna sudbina srpskih kamiondžija: Jedini ostali na granici Ukrajine - čeka se rešenje

02.03.2022

10:45

0

Oni će se verovatno preko granice sa Poljskom uputiti za Srbiju

Neizvesna sudbina srpskih kamiondžija: Jedini ostali na granici Ukrajine - čeka se rešenje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Još samo četiri srpska kamiona sa sedmoricom prevoznika, od desetina koji su bili zarobljeni na granici sa Ukrajinom, ali i Belorusijom i Poljskom, čekaju zeleno svetlo. 

Svi kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a razgovori se vode o četiri kamiona kojia su ušli iz Poljske u Ukrajinu. pa su tamo zadržani, rekao je danas za Tanjug predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

On je naglasio da je do rešenja za kamione, koji su više dana imali problem na ukrajinsko -rumunskoj granici, došlo posle razgovora predstavnika dva srpska ministarstva sa ambasadom Ukrajine u Beogradu tokom jučerašnjeg dana.

Dodao je da ne zna zašto su se četiri kamiona uputilo preko poljsko-ukrajinske granice pa su se našli u problemu sa vlastima zemlje u kojoj je krizno stanje.

Istakao je da su u toku napori da se i taj problem reši, kako bi vozači i kamioni napustili Ukrajinu, verovatno preko granice sa Poljskom, i uputili se za Srbiju.

Mandić je kazao da transportni put preko Ukrajine za srpske kamione više ne postoji zbog ratnog stanja u toj zemlji.

Dodao je da od početka rata prevoznici koriste dozvole koje imaju za prolaz kroz Belorusiju, a koristi se i dalji put kroz Poljsku i pribaltičke države, što je značajno skuplje.

On je naveo da naši prevoznici robe ka Rusiji imaju 18.000 dozvola za Ukrajinu a tek 5.500 dozvola za Belorusiju.

Istakao je da novi razvoj situacije otvara pitanje količine robe koja će se transportovati ka Rusiji, kao i pitanje pregovora o povećanju broja dozvola preko Belorusije, o kojima se mora razgovarati pod fer uslovima.

Svi vozači kamiona iz Srbije prešli iz Ukrajine u Rumuniju

Svi vozači kamiona iz Srbije prešli su ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji, izjavio je danas ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i dodao da su neki već stigli na odredište.

Tomašević je rekao da je sinoć ukrajinsko-rumunsku granicu prešlo 11 kamiona sa registarskim oznakama Srbije, a jutros dodatnih 26 kamiona.

- To praktično znači da su svi naši prevoznici odnosno vozači, prešli ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji. To je ono što je najvažnije imajući u vidu da je taj zastoj jako dugo trajao, da su ušli u šesti dan i da su čekali na carinske procedure - rekao je ambasador za TV Prva.

Prema njegovim rečima, ambasada u Bukureštu je apelovala juče na vozače kamiona da budu strpljivi imajući u vidu da carinska procedura neće ići onom brzinom koju mi očekujemo, a da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i drugi nadležni organi učinili sve da se taj zastoj okonča i da kamioni krenu.

Na pitanje da li je bilo problema i provokacija srpskih kamiondžija zbog robe koju su prevozili, ambasador je rekao da ne bi spekulisao o tome da li je u pitanju roba ruskog i beloruskog porekla, jer za to ne postoje dokazi.

- Mi formalno sa ukrajinske strane nikada nismo dobili takvu informaciju, ali ono što je sigurno jeste da se nakon više dana zastoja stvara određena nervoza, a ono što takođe moramo da razumemo jeste da je ratno stanje u Ukrajini i da su granični prelazi bili okupirani i prijemom humanitarne pomoći, tu je bilo i civila i da verovatno nije bilo ni dovoljno ljudstva. Ne bih ulazio u razloge zašto je to dugo trajalo. Neki od mogućih razloga sam naveo - rekao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, predstavnici naše ambasade su sve vreme bili u komunikaciji sa vozačima i Republika Srbija, kao i naša predstavništva, bila je spremna da se razmotre i alternativni načini pomoći vozačima kamiona da se ta kriza dalje prolongirala.

- Ovo je najbolji scenario gde su i oni, kao i roba koju prevoze, nastavili dalje put ka Srbiji. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u ovom procesu - naveo je Tomašević.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u Rumuniji u vezi sa izbeglicama iz Ukrajine, Tomašević je rekao da je Rumunija spremno dočekala talas izbeglica, čiji je broj još pre dva dana premašio 100.000.

- U ovom trenutku mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo koji broj se zadržao, jer je to proces koji je u toku, ali svakako je Rumunija u stanju da prihvati više desetina hiljada izbeglica iz Ukrajine i da ih na neko vreme smesti na svojoj teritoriji. Mi ćemo pratiti situaciju iz dana u dan, nadamo se da će se taj talas izbeglica što pre zaustaviti i da će se smiriti situacija na terenu - kazao je ambasador Tomašević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike