Vučić: Sutra sa Sijem i o sporazumu o slobodnoj trgovini

04.02.2022

20:52

0

Predsednik je ukazao da to ne znači da građani treba da budu zabrinuti, jer u zemlji svega ima dovoljno

Vučić: Sutra sa Sijem i o sporazumu o slobodnoj trgovini
Vučić si Đinping u Pekingu RTS printscreen - Copyright RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će jedna od tema njegovog sutrašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom u Pekingu biti i ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, dodajući da je 90 odsto tog pitanja već dogovoreno, a da će njihov susret dati dodatni impuls da to tog ugovora i dođe.

- Pred nama je sutra veoma važan razgovor. Doneli smo odluku da razgovaramo sa kineskim parterima o slobodnoj trgovini, jer to može dramatično da pospeši izvoz domaćih proizvoda, rekao je Vučić za TV Pink.

Kako je rekao, domaći vinari, kada izvoze u Kinu, moraju da uračunaju sebi 30 odsto nižu zaradu, jer su carinske dažbine veće za zemlje bez ugovora o slobodnoj trgovini.

Dodao je da nije lako imati takav ugovor sa Kinom, jer onda i mi gubimo na carinskim dažbinama, od čega trenutno zarajuđemo oko 110 miliona evra, nešto manje na PDV-u, ali se država odlučila na taj korak kako bi se pospešili izvoz.

- Kada obezbedite veliko tržište, kao što je kinesko, slobodan pristup takvom tržištu, da možete da se takimičite bez ograničeja i u carinama, i u dažbinama.. onda nemamo problem da obezbedimo veliki posao, od Budimke, fabrika za preradu voća i povrća, do vinara i prozivođača rakija, rekao je Vučić.

Istakao je da su timovi dve zemlje dogovorili oko 90 odsto stvari, kada je o takvom ugovoru reč.

- Nećemo mi sutra sve to da završimo, ali daćemo važan impuls tim razgovorima, rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi da uspostavi avio-liniju ka Kini, dodajući da bi bilo idealno da mi uspostavimo let ka Šangaju, a Kinezi ka Pekingu.

- Imamo i mnogo drugih tema, o novim investicijama, ali ja želim da dobijemo podršku i u znanju kineskih stručnjaka, kako da obezbedimo sopstvene rezerve, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da to ne znači da građani treba da budu zabrinuti, jer u zemlji svega ima dovoljno.

- Ali, pratimo svetsko tržište, kako dolazi do usložnjavanja krize, oseti se i na tržištu. Naše je da nabavimo dovoljno graška, pasulja, soli, mleka u prahu, idemo u nabavku dodatnih količina nafte, naftnih derivate, ne samo zbog rasta cena, već zato što ne znamo šta će biti sutra. Ne našom krivicom, ali svakako moramo da vodimo računa, rekao je Vučić.

Država, kaže, radi na tome da obezbedi da građani ne osete u velikom obimu krizu koja sve više zahvata veliki deo sveta, zbog cega se i razmatraju različite vidove energije, hrane… i o svemu se, kaže, vodi računa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike