Vučić se obratio iz Pekinga: Predsednik o susretima sa svetskim zvaničnicima (FOTO)

04.02.2022

15:51

0

Autor: 24sedam

Predsednik republike Srbije boravi u trodnevnoj poseti Kini

Vučić se obratio iz Pekinga:   Predsednik o susretima sa svetskim zvaničnicima (FOTO)
Aleksandar Vučić 3 - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik republike Srbije boravi u trodnevnoj poseti Kini gde je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je važno što je on, kao predstavnik Srbije, prisutan u toj zemlji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, i da bi bilo nefer da se tamo nismo pojavili, a komentarišući bojkot Igara brojnih svetskih lidera,te naveo da svako bira gde će da bude.

- Svaka suverena zemlja ima pravo na donošenje svojih odluka, gde će da bude, a gde neće. Jedan od ljudi sa kojima sam bio je predstavnik zemlje, koja ni ne učestvuje na Igrama, mnogo je moćniji od nas, a došli su u Peking i poznati su kao američki strateški partneri... To pokazuje koliko je važno biti u Pekingu i ukazati poštovanje predsedniku Siju i Kini, rekao je Vučić novinarima.

 

Vučić je rekao da smo danas mogli da vidimo koliko jedna zemlja ide napred u teškim uslovima kada je jako teško razgovarati i susresti se sa bilo kim.

- Uspeli smo da organizujemo susret sa vladarem Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će uskoro biti u zvaničnoj poseti u Srbiji,rekao je Vučić.

- To je važno za budućnost jer ne znamo kako ćemo sa ovim, a ne sa drugim virusima u budućnosti,  rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija, pored Rusije jedina koja će imati bilateralni susret sa predsednikom.

- Kina je već danas drugi trgovinski partner u Srbiji - dodao je Vučić.

Vučić je istakao da posle Kine idu Italija, nakon čega idu Rusija, potom BiH.

- I Poljska i Mađarska i Rimunija takođe, drastično nam raste partnerstvo - navodi Vučić.

Vučić je govorio o sastancima sa svetskim zvaničnicima, ali i o predstojećem sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

- Mi smo za 22 puta uvećali svoj izvoz u Kinu, i nama tu mnogo pomaže Si Đin. To je naš najveći izvoznik. Danas sam čuo da neki traže da zatvorim rudnik bakra, toliko neozbiljnosti ja nisam do sada čuo - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je neverovatno koliko nam znači Si Đin, i da će razgovarati o mnogim važnim temama sa kineskim kolegom.

- Strahovitom brzinom ide saradnja sa Narodnom Republikom Kinom u svim segemtima. Mnogo nam donosi ta saradnja. Mi nismo nikakva sportska sila za ZOI. Poštujemo pravo olimpijsko pravilo, a to je da učestvujemo i našim takmičarima Neveni i Marku želim puno sreće. Verujem da ćemo u budućnosti imati više takmičara.

Tanjug printscreen
 

 

- Zadovoljan sam kakvo je poštovanje dobila Republika Srbija danas u Kini. Mogli ste da vidite lidere iz čitavog sveta. Iz svih delova sveta. Zato što Kina svoj utiacj ubrzano širi. Evropa je pre samo 20 godina predstavljala više od 20 odsto svetksog BDP-a, danas jedva da je dvocifrena, a Azija raste i ide u nebesa. Afrika i Azija su kontinenti budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike