Privrednici umereni optimisti: Neće otpuštati, niti smanjivati ulaganje

13.11.2020

13:13 >> 13:15

0

Privrednici u Srbiji su umereni optimisti u pogledu poslovnih očekivanja i rasta prometa u poslednjem kvartalu 2020. godine

Privrednici umereni optimisti: Neće otpuštati, niti smanjivati ulaganje
Copyright Pixabay/Ekkasit Chaingam

Za većinu njih su domaća tražnja i izvoz ključni za unapređenje poslovanja, pokazala je danas objavljena kvartalna analiza Privredne komore Srbije (PKS).

Privrednici planiraju da povećaju ili zadrže ulaganja na istom nivou, najviše u opremu, a računaju i na stabilnu zaposlenost, tako da 94 odsto anketiranih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih, pokazala je analiza PKS “Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji”, u kojoj su privrednici ocenili poslovanje u trećem i izneli očekivanja za četvrti kvartal 2020. godine.

U kvartalnom istraživanju učestvovale su 884 kompanije iz različitih sektora privrede, a pozitivna poslovna očekivanja uprkos neizvesnosti zbog pandemije korona virusa, za četvrti kvartal 2020. godine ima 41 odsto ispitanika, najviše u prehrambenoj industriji i trgovini, dok 36 odsto anketiranih privrednih subjekata očekuje nepromenjen promet.

Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju ; tekuće godine u odnosu na treći kvartal.

Investicije ostaju iste ili rastu

Prema očekivanjima privrednika za četvrti kvartal 2020. godine, 89 odsto ispitanika planira da održi isti ili veći nivo investicija u odnosu na prethodni kvartal.

Najviše planiranih ulaganja je u uvoznu opremu, gde prednjači hemijska industrija, a očekivana ulaganja u domaću opremu dominiraju u sektoru poljoprivrede.

Spremni i za nove investicije; Foto:Pixabay/S K

Za ulaganja u građevinske objekte i zemljište najviše su zainteresovani anketirani iz turizma i ugostiteljstva, dok su ulaganja u trajna obrtna sredstva značajnija kod agrara i trgovine.

Oko pet odsto sredstava planiranih za investicije biće usmereno u intelektualnu svojinu i digitalne tehnologije, pri čemu je učešće planiranih investicija za ove namene najveće u delatnosti saobraćaja, trgovine, metalske i elektro, kao i industrije tekstila, odeće, kože i obuće.

Nekom „majka“ domaće, nekom strano tržište

Кako su istakli privrednici, posebno iz sektora poljoprivrede, usluga i građevinarstva, tražnja na domaćem tržištu je dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, dok je izvoz najznačajniji faktor poslovanja za tekstilnu i hemijsku industriju.

Svaki četvrti ispitanik istakao je potrebu za namenskim podsticajima i subvencijama, unapređenjem efikasnosti administracije, boljim uslovima poslovanja na lokalu, suzbijanjem sive ekonomije, kao i unapređenjem raspoloživosti resursa.

Više od polovine anketiranih privrednih subjekata, njih 56 odsto, u trećem kvartalu 2020. godine ostvarilo je rast prometa, dok je 22 odsto ispitanika zabeležilo nepromenjen promet, što, ocenjeno je, ukazuje na značajan oporavak poslovnih aktivnosti u odnosu na drugi kvartal.

Stabilan broj zaposlenih

U trećem kvartalu 2020. godine zaposlenost je bila stabilna, 90 odsto anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, a najviše novozaposlenih bilo je u sektorima metalske, drvne industrije i trgovine.

Pročitajte još:

Obmana ili ipak dobra zarada: Vrednost bitkoina opet “leti u nebo”!

NBS: Pomagali smo u traženju rešenja za polise osiguranja za putovanja

Istraživanje PКS pokazalo da je tokom pandemije korona virusa privreda Srbije sačuvala svoju bazu, održana je likvidnost kompanija i zaposlenost.

Program ekonomske podrške Vlade Srbije suštinski je doprineo očuvanju privrednog potencijala, ali je za oporavak neophodno vraćanje međunarodnog tržišta i domaće tražnje u normalne tokove, naveli su iz PKS.

Ocenjeno je i da će funkcionisanje privrede u poslednjem kvartalu 2020. godine, kao i perspektive u narednom srednjoročnom periodu, zavisiti od daljeg razvoja epidemiološke situacije, u regionu i na globalnom nivou.

Iako se ne očekuje zatvaranje privrede, kao u prvom talasu epidemije, nagli porast slučajeva virusa korona nalaže pažljiv pristup u upravljanju privredom sa ciljem očuvanja zdravlja stanovništva i privrednog kapaciteta, navedeno je u saopštenju PKS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike