Posledica gasnih kriza: Srbijagasu garancije za 200 miliona evra kredita

19.01.2022

10:15

0

Autor: 24sedam

Državni gasni monopolista će uzeti kredit kako bi platio nabavku gasa interventno uvezenog tokom krize zbog pucanja gasovoda u Bugarskoj

Posledica gasnih kriza: Srbijagasu garancije za 200 miliona evra kredita
Copyright Printscreen/Youtube

„Srbijagas“ će uzeti kredit od 200 miliona evra od šest banaka, a za tu pozajmicu država će dati garancije, predviđeno je predlogom zakona koji je u skupštinskoj proceduri, prenos mediji.

Kredit je namenjen plaćanju obaveza „Srbijagasa“ za uvoz gasa, obrazloženo je u predlogu zakona, nastalim početkom novembra 2021. zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj kojim je prekinut transport prirodnog gasa u Srbiju.

Zbog toga je javno preduzeće moralo da uveze interventne količine gasa iz Mađarske i time obezbedi siguran rad sistema za sve potrošače, domaćinstva i industriju.

Navedeno je i da je Srbijagas i u toku decembra 2021. angažovao značajan iznos sopstvenog novca za uvoz interventnih količina prirodnog gasa.

Ministarstvo finansija je procenilo da bi likvidnost „Srbijagasa“ bila ugrožena bez novih pozajmica jer je to preduzeća zbog sigurnog i kontinuiranog snabdevanje Srbije prirodnim gasom prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa po značajno većim nabavnim cenama.

Krediti će „Srbijagasu“ biti odobreni po kamatoj stopi koja uključuje iznosi tromesečni euribor uvećan za fiksnu maržu u rasponu od 1,35 odsto do 1,82 odsto na godišnjem nivou, a period trajanja kredita je dve, odnosno tri godine uključujući period počeka u trajanju od tri meseca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike