Srbijagas se zadužuje da bi se Zlatibor gasifikovao

07.12.2021

10:30

0

Odbor za finansije Skupštine Srbije dao je danas saglasnost na zaduživanje „Srbijagasa“ kod banaka radi gasifikacije Zlatiborskog okruga

Srbijagas se zadužuje da bi se Zlatibor gasifikovao
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Skupština Srbija će se, po svemu sudeći, saglasiti sa novim kreditom „Srbijagasa“ kod banke „Inteza“ i „Rajfajzen“ u vrednosti do 40 miliona evra za gasifikaciju Zlatiborskog okruga.

Slede Priboj, Nova Varoš...

Gasifikacija Zlatiborskog okruga je prvi u nizu projekata koji su predviđeni u okviru širenja mreže u Srbiji, a država za to daje garancije.
Planirana je izgradnja razvodnih gasovoda za Priboj, Novu Varoš, Prijepolje, Sjenicu i Rutoše.
To je, kako se navodi, predviđeno predlogom zakona koji će se danas naći pred poslanicima, a u kome se navodi da su planirane trase dva nezavisna gasovoda.

Kredit je za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda, a taj posao u Zlatiborskom okrugu je jedan od prvih projekata. Taj okrug je jedan od retkih koji ima suficit u trgovinskoj razmeni a gasifikacija će doprineti novim investicijama, rasterećenju elektroenergetskog sistema i daljem razvoju, istaknuto je na sastanku odbora.

Ponude banaka Inteza i Rajfajzen su prihvaćene kao najpovoljnije, a zaduženja će biti otplaćena u roku od osam godina sa tri godine počeka.

Generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, je ranije najavio da bi radovi na gasovodu od Zlatibora ka Prijepolju mogli da počnu početkom marta. Bajatović je za Novosti rekao da se sprovode aktivnosti u vezi sa tim projektom kako bi se skratili rokovi, kao i da se definiše trasa, priprema eksproprijacija i ispituje zemljište.

Kako kaže, naručene su i cevi zato što se očekuje rast cena čelika.

Bajatović ističe da je gasifikacija značajna jer će omogućiti potrošačima da koriste ekološki prihvatljiviji energent i obezbediti uslove za razvoj privrede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike