Uskoro odluka o nastavku ograničenja cena osnovnih namirnica

18.01.2022

15:37

0

Snabdevenost tržišta je dobra, nije došlo do pojave špekulativnih cena, poručuje ministarka trgovine

Uskoro odluka o nastavku ograničenja cena osnovnih namirnica
Pijaca Zeleni venac 1911 2020 (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, s obzirom da svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, izjavila je danas Tanjugu resorna ministarka Tatjana Matić.

Kaže da se pokazalo da je donošenje uredbe bilo ispravno i da su je trgovci u potpunosti primenili, kao i da je snabdevenost tržišta dobra i da nije došlo do pojave špekulativnih cena.

- U 2022. godinu smo ušli sa nasleđenom inflacijom koja je došla sa globalnog tržista cena hrane i sirovina, i ta nasleđena inflacija će i u narednom periodu, a svakako u prvoj polovini 2022. godine, predstavljati najveći izazov - rekla je Matićeva.

Podsetila je da je Vlada Srbije uredbu donela, pre svega, kako bi zaštitila socijalno najugroženije slojeve našeg stanovništva, ali i da bi zaštitila tržište od nekontrolisanog rasta cena.

- U tom smislu, smatramo da bi i u narednom periodu ova uredba trebalo da ostane na snazi i u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izveštaj koji je organizacija UN za hranu i poljoprivredu objavila, pokazuje da je u Evropi, kada govorimo o ceni hrane i sirovina, u toku 2021. godine došlo do skoka od 28,1 odsto - ukazala je Matićeva.

Ističe i da svetski ekonomisti upozoravaju da u 2022. godini, pre svega, zbog i dalje neizvesnih pandemijskih uslova, kao i sve neizvesnije klimatske situacije, ne možemo biti veliki optimisti kada je reč o cenama hrane i sirovina.

- I to je još jedan od razloga zbog kojih treba biti dodatno oprezan i u tom smislu i dalje ovakve mere predlagati i produžiti ovu uredbu - rekla je Matićeva Tanjugu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike