Tojota pretekla Dženeral motors, i to kod kuće

07.01.2022

11:35

0

Nestašica čipova skupo je koštala „Dženeral Motors“, koji je bio neprikosnoveni prodavac vozila na američkom tržištu još od 1931. godine.

Tojota pretekla Dženeral motors, i to kod kuće
Copyright Foto:Pixabay/Davgood Kirshot

Japanska „Tojota“, vodeći svetski proizvođač automobila i komercijalnih vozila, prošle je godine prvi put pretekla Dženeral Motors (GM)u prodaji vozila u SAD, kaže "Automotiv njuz“

Japanski proizvođač automobila, koji je decenijama radio na proširenju svog prisustva u SAD, nadmašio je GM za oko 114.000 vozila u 2021. godini. To je postignuto time što je ukupna prodaja Tojote u SAD od 2,3 miliona vozila porasla za oko 10 odsto u poređenju sa 2020.

Japanci su porasli a Amerikanci splasnuli za gotovo 13 odsto, na 2,2 miliona vozila. Na GM-ov podbačaj najviše je uticala nestašica kompjuterskih čipova, što je deo u kojem se „Tojota“ mnogo volje snašla na vreme obezbedivši zalihe.

Međutim, Japanci ne smatraju da je ovaj presedan ključan.

- Ovo nije naš cilj, niti ga smatramo održivim - rekao je Džek Holis, viši potpredsednik operacija u Severnoj Americi.

IZ GM se pravdaju da su dali prioritet svojim najprodavanijim proizvodima - kamionetima i sportskim terenskim vozilima, i da očekuje rast prodaje ove godine, kako se nedostatak čipova bude smanjivao.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike