Građevinarstvo budi optimizam: U septembru izdato više dozvola

16.11.2020

12:35

0

Treći kvartal 2020. završio sa septembarskih gotovo 11 odsto izdatih građevinskih dozvola više

Građevinarstvo budi optimizam: U septembru izdato više dozvola
Copyright Dugotrajan proces od koga se ne odsutaje lako, Foto:Pixabay/bridgesward

Dobre vesti iz građevinarstva pokazuju da investitori nisu sasvim posustali u svojim planovima za ovu godinu. U septembru je izdato je 2.478 građevinskih dozvola, što je za 10,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Bez podataka za septembar vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u trećem tromesečju ove godine opala je u odnosu na isti period prošle godine, i to znatno, saopšteno je pre nedelju dana. U tekućim cenama zabeležen je pad za 18,9 odsto, a u stalnim cenama (vezanim za repernu godinu) za 17,2 odsto, objavio je tada RZS.

Međutim, sa podacima od septembra situaija će se genralno poporaviti.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u septembru 84 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 79 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (72 odsto).

Prema dozvolama izdatim u septembru u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.710 stanova, s prosečnom površinom oko 80 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 144 metara kvadratnih, a 87 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 728 metara kvadratnih.

Pročitatje još:

Hrvati nam pobegli još jedan korak: Mudis im dao „Ba1“

Evropa sve više vozi na struju, zašto je Srbija “na leru”? 

Predviđena vrednost radova novogradnje u septembru iznosi 88 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 29,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Srednjebanatska oblast (24 odsto), Sremska oblast (8,3 odsto) i Nišavska oblast (5,5 odsto), dok se učešće ostalih oblasti kreće do 4,7 odsto.

Brzina izdavanja građevinskih dozvola bio je jedan od srpskih aduta u borbi za privlačenje investicija, oličenoj u “Duing binzis listi” Svetske banke. Ta listsa je sada suspendovana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike