Ne daju da se zaboravi: Najveće stado svrljiških ovaca u Srbiji uskoro će biti još veće

19.04.2021

20:00

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Agro TV

Porodica Đorđević je, kako su ispričali za Agro TV, iz godine u godinu uvećavala svoje stado, pa sada ima ukupno 250 ovaca

Gazdinstvo Đorđevića u Babušnici, Foto:AgroTV

Verovatno najveće stado svrljiških ovaca u Srbiji, a ubuduće možda i u svetu, uzgaja se u selu Bratiševac, kod Babušnice, u domaćinstvu porodice Đorđević.

Kako su ispričali za Agro TV, u serijalu “Složno, uspešno”, stado su iz godine u godinu uvećavali i sada imaju oko 250 ovaca. Uzgajaju ih generacijama, i pokazale su se kao najprilagođenije brdsko-planinskom terenu i najveći deo godine provode na proplancima, na ispaši. To je i razlog zašto su toliko cenjene i zbog vrhunskog kvaliteta mleka, ali i mesa. U ovakvim uslovima uzgajanja one nemaju premca.

Domaće kvalitetnije ali…; Zoran Đorđević, Foto: Agro TV

Pomaže i opština

Đorđevići su svoje stado uvećali republičkim subvencijama, a sada im pomaže i opština. Predsednica opštine Babušnica, Ivana Stojičić, kaže da su ove godine povećana sredstva za subvencije u poljoprivredu, na 11 miliona dinara, ali i da je prvi put opredeljen novac posebno za uvećanje stočnog fonda.

– Prednost dajemo pre svega ženama i mladim poljoprivrednicima koji žele da ostanu na selu i unaprede proizvodnju svojih roditelja – ističe ona.

Naravno, planinski kraj ima produženu zimu, zbog čega je za uzgoj ovaca potrebno pripremiti i dosta hrane za taj period. To opet diktira veliki rad u letnjem periodu jer livade se neće pokositi same. Ali to za dve generacije Đorđevića koji rade na gazdinstvu nije problem jer, kažu, rade posao iz ljubavi.

– Opredelili smo se za ovčarstvo. Ranije smo imali i krave ali smo ih izbacili i posvetili se samo ovcama – naglašava glava porodice, Zoran Đorđević, koji je deo svog radnog veka proveo i u društvenoj firmi.

Zašto baš svrljiška rasa, za Agro TV objašnjava njegov zet Dejan Adamović.

– Svrljiška ovca je izbor jer se mi i dalje bavimo nomadskim ovčarstvom. Bele rase, “virtemberg” ili “il de frans” ovde ne bi mogle da opstanu u takvim uslovima. Naše ovce pasu osam meseci, a svrljiška ovca ima dobre noge, papke… a i ovnovi se najlakše adaptiraju – navodi Adamović.

Zoran Đorđević dodaje da jagnjad svrljiške ovce ne postižu tako brzo kilažu kao virtemberga, ali zato od njihovih ovaca imaju i mleko i sir.

Sa prodajom nema problema: Sir na tradicionalan način, Foto:AgroTV

– U sezoni se dobije i 70 litara mleka od jedne ovce. A i meso svriljiške ovce je daleko kvalitetnije. E sad, što je nama bolje sve što je iz inostranstva, to je druga priča – kaže Đorđević.

Čista svrljiška

Supruga Ljiljana Đorđević naglašava da gotovo svo mleko prerađuju u sir, osim kada mesec dana u vreme skupljanja sena mleko predaju mlekarama. Prodaja sira, dobijenog na tradicionalan način, ide dobro.

– Polovinu mušterija imam starih, i one s kantama dolaze u kupovinu. Kafana sada nije bilo jer su zbog korone zatvorene, ali i to se menja i već imamo neke najave porudžbina. Cena je već godinama 700 dinara za kilogram i sir nam dobro ide – kaže ona.

A da bi “naše bilo naše“ Dejan Adamović naglašava da mnogo vode računa o čistoti rase.

– Probrane i umatičene ovnove donosimo iz Svrljiga, i imamo sedam različitih krvnih linija da ne bi došlo do mešanja krvi. A na kvalitet utiče i ishrana, a mi na ovoj strani Suve planine imamo 2.000 različitih biljaka koje mogu da pasu i to svakako znači – ističe Adamović.

Pročitajte još

Ovaj posao će svakako nastaviti i sledeća generacija, kaže starija kćerka Đorđevića, Milica, koja se školovala na Visokoj poljoprivrednoj školi.

– Trudićemo se da proširimo i osavremenimo proizvodnju i primenimo ono što nalaže struka. Uz pomoć države i subvencija to može da se izvede – smatra ona.

A planovi su veliki, jer na gazdinstvu Đorđevića već se “odmerava“ nova savremena hala za ovce u kojoj bi se primenjivale modernije metode ishrane, kao i mini mlekara za proširenje proizvodnje sira.

– Svrljiška ovca je dosta zapostavljena kod nas. Planiramo da sve to podignemo na neki viši nivo – odlučan je Dejan Adamović.

 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti