Izmene zakona s ciljem da mladi ostanu na selu

06.01.2021

10:08

0

Ministar Milan Krkobabić najavljuje izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije

Deca su na selu presrećna, Foto: RINA

Izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije koje će inicirati ministarstvo, imaju za cilj da uspore tendencije odliva stanovništva iz seoskih sredina i da stvore uslove da se tamo ostane, kaže ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On objašnjava da 40 odsto stanovnika Srbije živi u ruralnim seoskim područjima i da je izmenama zakona neophodno ustanoviti novu teritorijalnu organizaciju seoskih opština.

– Tako bi definisali nove opštine. Da vidimo koje su to granice, da li su u pitanju samo katastarske opštine. Potrebno je stvoriti uslove da ljudi ostanu da žive na selu – naveo je ministar za televiziju Pink.

Pročitajte još

Drugi deo obaveza je, dodaje, da se ustanovi koji su izvorni prihodi, a gde je u pitanju transfer nadležnosti.

– Zatim rešavanje pitanja infrastrukture, osnovnih uslova egzistencije, kulturnih sadržaja, transfera znanja i novih tehnologija, edukacija i obuka. Sve su to načini da se bar malo uspori tendencija i proces napuštanja ruralnih područja. Ili da povratnici iz inostranstva deo svog stečenog novca, ali i iskustva i znanja ulože u selo i tu krenu nešto da rade – kazao je Krkobabić.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti