Čudo neviđeno: Posle tri decenije Penzijski fond isplatio penzije bez pomoći budžeta

21.07.2021

09:16

0

Sa isplatom penzija sada se dešava ono što nije decenijama – mesečna isplata finansira se samo iz uplate doprinosa zaposlenih

Profimedia

– Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji od 1992. godine Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec – kaže Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO.

Od početka godine količina novca koju naplati Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) je veća za 36 odsto, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti, piše na sajtu RTS-a.

– Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje jesu ostvareni u iznosu od 288,1 milijardu dinara i moram da kažem da je taj trend rasta značajan i u principu konstantan – naglašava Mira Stanojev iz Poreske uprave.

Sedamdesetih godina prošlog veka, kada je odnos bio takav da je četvoro radilo a jedan primao penziju, iz tadašnjih SIZ-ova je „prelivalo“, pa se od penzijskih doprinosa gradila Gazela i Sava Centar. U osamdesetim bilo je taman za penzije, a početkom devedesetih ta organizacija prerasta u Fond PIO koji se konstantno dotira iz državnog budžeta.

Sada ponovo pokriveni

Od 58 milijardi dinara, koliko je potrebno za mesečnu isplatu penzija, u junu je pokrivena isplata za milion i 400.000 penzionera koji su bili zaposleni u firmama i državnim institucijama, dok je država sa 11 i po odsto dotirala isplatu poljoprivrednim i penzionerima koji su ranije samostalno obavljali delatnost.

Ukupna dotacija 2012. godine za sve penzije bila je preko 48 odsto, 2016. se smanjila na 35 procenata, a prošle godine na 20 odsto.

– To je direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu – navodi Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja.

Preokrenut je trend koji je pretio izjednačavanjem broja zaposlenih i penzionera. U nadležnom ministarstvu kažu da je sada jedan naprema 1,6 u korist zaposlenih koji uplaćuju doprinose. Oko tri milijarde dinara doprinosa, mesečno stiže od firmi koje su iskoristile mogućnost da zbog korone obaveze iz prošle godine izmiruju u ovoj.

Pročitate još:

– Imajući u vidu da u prvoj polovini ove godine je za oko 64 milijarde dinara više novca u budžetu PIO fonda, nego što je to bilo prethodne godine, sa rastućim trendom možemo očekivati da će se sve više smanjivati potreba za bilo kakvom dotacijom – poručuje Kisić Tepavčević.

Od 708 milijardi dinara, potrebnih u ovoj godini za isplatu penzija i ostalih davanja, Fond je računao na 153 milijarde iz državnog budžeta. Ostaje da se vidi koliko je zaista i neophodno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti