E-fiskalizacija i fiskalni uređaji: Koje novitete donose nove fiskalne kase?

14.12.2021

12:06

0

Autor: 24sedam

Iako se eFiskalizacija prvenstveno odnosi na brži i efikasniji protok informacija između fiskalnog uređaja i Poreske uprave, novi fiskalni uređaji, za razliku od kasa prethodne generacije, pružaju mnogo više opcija

E-fiskalizacija i fiskalni uređaji: Koje novitete donose nove fiskalne kase?
_P7I8235 (1) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sa novom godinom stiže i nova fiskalizacija, i dok se mnogi preduzetnici i preduzeća polako pripremaju za nešto drugačiji način rada, na tržištu su se već pojavili novi fiskalni uređaji, prilagođeni novom sistemu po kom će se od proleća 2022. izdavati računi i komunicirati sa Poreskom upravom. Međutim, šta je ono što nove kase čini drugačijim od ranijih verzija? 

Iako se eFiskalizacija prvenstveno odnosi na brži i efikasniji protok informacija između fiskalnog uređaja i Poreske uprave, novi fiskalni uređaji, za razliku od kasa prethodne generacije, pružaju mnogo više opcija i omogućavaju da odaberete kombinaciju hardverskih i softverskih elemenata koji će zadovoljiti vaše poslovne potrebe. Na taj način, ovaj sistem može biti višestruko koristan (i u krajnjem slučaju, isplativ) i za preduzetnike - pod uslovom da odaberete pravi uređaj i adekvatan softver koji će vam znatno pojednostaviti i olakšati rad.

Nove fiskalne kase, nove opcije

Pored novog, savremenijeg dizajna, novi uređaji pružaju više opcija kada se radi o organizaciji posla, od upravljanja narudžbinama, praćenja smenskog rada, vođenja skladišta, administracije dokumenata, do nivelacije cena. Takođe, nove kase imaju jaču bateriju i veću memoriju, obezbeđen backup podataka kao i mogućnost neometanog rada u slučaju prekida internet konekcije.   

Pored toga što u real time-u (realnom vremenu) šalju podatke Poreskoj upravi, novi fiskalni uređaji na isti način i vama, putem veb portala, isporučuju različite informacije. U zavisnosti od aplikacije koju odaberete, veb portal vam, na primer, omogućava na jednostavan način unosite cene i artikle, kao i poslovno izveštavanje i analitiku o prometu po danima, po artiklima, smenama, i slično. Backup podataka je jedna od najznačajnijih prednosti i zato je veoma važno da odaberete uređaj koji u okviru garancije ima ovu funkciju. 

Takođe, jedan od velikih benefita novih uređaja je što mogu izdavati račune čak i kada postoji prekid internet veze. Po novom zakonu, svi poreski obveznici moraju da imaju lokalni procesor fiskalnih računa (LPFR) koji će beležiti i potpisivati sve obavljene transakcije čak i kada dođe do prekida internet konekcije. Na taj način, podaci će se čuvati u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta uspostavljanja veze i prenosa podataka Poreskoj upravi.

Pixabay
 

Pogodnosti za ugostitelje 

Mali, pa i srednji ugostitelji koji do sada nisu imali pristup skupim i specijalizovanim softverima za ugostiteljstvo (kao što su, na primer, e-bar ili Garson), uz odabir odgovarajućeg softvera imaće mnogo više opcija nego do sada. 

Na primer, ukoliko ste vlasnik ugostiteljskog objekta, najbolje je da odaberete softversko rešenje koje će vam omogućiti da pratite izdate artikle, izdajete račune po svakom stolu u vašem objektu i pratite smenski rad. 

Pojedini modeli fiskalnih uređaja imaju opciju normativa i osnovnog robnog knjigovotstva, tako da kada u magacin unesete, na primer, 1kg kafe i unesete normative za kafu, aplikacija kase će preračunati koliko kafa može da izda, i samim tim će vam poslati notifikaciju u trenutku kada proceni da su vam zalihe na isteku.

Važna informacija za mnoge delatnosti, a naročito za ugostitelje, je da sada postoje uređaji sa softverima koji podržavaju praćenje smenskog rada i prate izdavanje računa po svakom zaposlenom. 

Unsplash
 

Vođenje skladišta i stanja artikala na skladištu, unos i administracija dokumenata i nivelacija cena, robni izveštaji samo su neke od pogodnosti koje vam, kao preduzetniku, omogućava nova fiskalizacija. Naravno, potrebno je da odaberite rešenje koje ima opciju da na web portalu (putem cloud-a) automatski prati stanje zaliha u zavisnosti od ulaza koji napravite i izlaza koje evidentira kasa. 

Kao i u slučaju ugostitelja, od sada postoje softveri koji podržavaju praćenje smenskog rada i prate izdavanje računa po svakom zaposlenom. Još jedna prednost za trgovine je ta što novi sistem nudi da odaberete onaj softver koji će vam u startu obezbediti dovoljan broj artikala za unos - dobra rešenja nude i do 10.000 artikala, što u najvećem broju slučajeva zadovoljava potrebe poslovanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike