Amazon ponovo dobio po prstima: Italija naplaćuje 1,13 milijardi evra

09.12.2021

11:27

0

Italijanski antimonopolski regulator saopštio je danas da je novčano kaznio kompaniju za e-trgovinu „Amazon“ sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije

Amazon ponovo dobio po prstima: Italija naplaćuje 1,13 milijardi evra
Copyright Profimedia

Italija je kaznila „Amazon“ sa 1,13 milijardi evra zbog monopola i to je to je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu.

„Amazon“ je izrazio "snažno neslaganje" sa odlukom italijanskog regulatora i i najavio žalbu, izveštava Rojters.

Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog privatnosti i dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme  zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored „Amazona“, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i „Gugl“, „Fejsbuk“, „Epl“ i „Majkrosoft“, napominje britanska agencija.

Italijanski nadzorni organ je u saopštenju naveo da je „Amazon“ iskoristio svoju dominantnu poziciju na italijanskom tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca aktivni na njegovo, italijanskom veb sajtu Amazon.it.

Vlasti su precizirale da „Amazonov“ servis za posredovanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku „prajm“, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it.

- Amazon sprečava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom“prajm“ kojima ne upravlja FBA - navodi se u saopštenju regulatora.

Etiketa „prajm“ omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi „Amazonovog“ programa lojalnosti.

Iz američke kompanije su poručili da je FBA servis „potpuno opciona usluga“ i da je većina prodavaca trećih strana na „Amazonu“ ne koristi.

- Prodavci koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cena. Predložena novčana kazna i pravni lekovi su neopravdani i neodmereni - navodi se u saopštenju kompanije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike