Mali: Produžen rok za prelazak javnog sektora na e-fakturu

01.12.2021

13:05

0

Privatni sektor će morati da napravi informacionu osnovu do 1. jula kako bi mogao da prima e-fakture, a do kraja sledeće godine da prima i izdaje e-fakture, istakao je ministar finansija

Mali: Produžen rok za prelazak javnog sektora na e-fakturu
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je javnom sektoru produžen rok za uvođenje elektronskih faktura i da će to moći da se obavi do kraja aprila.

Govoreći na skupu za obuku za lokalne samouprave "Primena sistema elektronskih faktura", Mali je podsetio da je najpre planirano da javni sektor bude osposobljen za primanje i izdavanje elektronskih faktura od početka naredne godine, ali da su na zahtev mnogih odlučili da taj rok produže.

Ostali rokovi ostaju

- Ono što je novina i najnovija vest, kao što smo za proces fiskalizacije dali jedan prelazni period, tako smo odlučili, zbog dosta zahteva, da damo prelazni period kada je javni sektor u pitanju za uvođenje e-faktura. Taj prelazni period je do kraja aprila da se javni sektor osposobi da primi i izdaje elektronske fakutre - rekao je Mali.

Istakao je da ostali rokovi ostaju, navodeći da će privatni sektor morati da napravi informacionu osnovu do 1. jula da prima e-fakture, a do kraja sledeće godine da prima i izdaje e-fakture.

Mali je naglasio i da će se do kraja godine novi Zakon o e-fakturama naći pred poslanicima i izrazio nadu da će ga oni usvojiti.

Govoreći o značaju elektronskih faktura, Mali je istakao da taj sistem, pored novog sistema fiskalizacije, treba da doprinese efikasnosti našeg fiskalnog sistema, ali i transparentnosti rada naše privrede.

- Već nekoliko godina mi radimo na ovim sistemima. Krenuli smo u usvajanje Zakona o e-fakturama i usvajanje Zakona o e-fiskalizaciji. Polako, ali sigurno se približavamo krajnjim rokovima realizacije i jednog i drugog procesa - rekao je Mali.

Poziv za subvencije

Kada je reč o fiskalizaciji, Mali je podsetio da se do kraja aprila završava prelazni period koji je vezan za uvođenje novog sistema fiskalizacije za celu privredu.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay
 

Ministar je pozvao sve fiskalne obveznike da se prijave za novi sistem fiskalizacije, kao i da iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije, 100 evra za fiskalni uređaj i 100 evra za prodajni objekat.

Istakao je da će novi sistem fiskalizacije dati bolju kontrolu i jaču i efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

- Pored fiskalizacije, e-fakture su takođe jedan od najvažnih procesa i nešto što će potpuno promeniti način funkcionisanja kada je komunikacija izdavanja računa između privatnih lica u pitanju. Zamislite sistem koji radi bez papirnih fakutra, koji nema arhivu koja se gubi, već je ovo potpuno elektronski sistem - rekao je Mali.

Naglasio je da će one biti obavezne kako za one koji su korisnici javnih sredstava, tako i za privatni sektor, odnosno za sve one koji su obveznici poreza na dodatu vrednost.

U planu i e-otpremnica

Govoreći o ostalim prednostima e-faktura, Mali je naveo da pored toga što više nema papira, da će država istog dana privredi vraćati PDV ukoliko se poklope ulazna i izlazna faktura, nema čekanja, dodatnih kontrola, dodatnih analiza, korišćenje sistema e-faktura je besplatno i nema dodatnih troškova.

U planu je, ističe Mali, da do 2023. godine bude uveden i sistem e-otpremnica, koji će biti povezan sa sistemom e-faktura i koji će se nadovezati na e-fiskalizaciju.

- Ovi sistemi, e-fiskalizacije, e-fakture i e-otpremnice, koji možda građani ne vide golim okom, ali za konkurentnost našeg sistema su od ključnog značaja i bez njih ne možemo ići napred i ne možemo da budemo konkurentni kao neke druge razvijenije zemlje - rekao je Mali.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike